latinica  ћирилица
24/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Хитна сједница Дома народа ПС БиХ није одржана - није било кворума

Нико од делегата из Клуба Срба и четири од пет хрватских делегата у Дому народа БиХ, нису се појавили на хитној сједници, коју је заказао предсједавајући Дома Бакир Изетбеговић.

Сједницу на којој би се у посљедњи час именовали парламентарци за скупштину Савјета Европе и чланови сталних комисија Дома народа, Изетбеговић је сазвао супротно Пословнику о раду и овог и Представничког дома.

И не само то – властите грешке, када су откривене, Изетбеговић је покушао да отклони присиљавајући службенике да кривотворе званичан документ.

Покушај да се "минут до 12" из Сарајева Бриселу пошаље искривљена слика како бх. Парламент ипак нешто ради!?

Или исти такав покушај да се у медијској самопромоцији, кривица на другог “пребаци”!? Шта год да је Бакиру Изетбеговићу није успјело!? А баш се "потрудио"! У офанзивном наступу, не један већ три позива делегатима је послао!

Први у петак, са потписом само једног делегата – страначког колеге Асима Сарајлића! А Пословник о раду, за хитну сједницу, прописује потписе најмање 5 делегата. И када је само неколико часова прије заказаног почетка сједнице, "отркивен" покушај преваре и драстично кршење пословничких норми, страначку аутократију покушао је у парламентарну да "преслика". У писарници су се "указала" још два позива! Један чак и са фалсификованим бројем протокола и садржином!

И ту није крај, манипулацијама "моралисте" Изетбеговића. Онако како је покушао да обмане колеге у Дому, исто је учинио и за говорницом пред новинарима.

Но и ова очигледна превара није спријечила Изетбеговића да за говорницом "држи" лекције о непотребном условљавању рада законодавне власти, конституисањем извршне. И опет је заборавио да је почетно условљавање у постизборном надмудривању, креирано управо у централи његове партије. На Изетбеговићеву пермутацију кривице, реаговао је писмом и изненађени лидер ХДЗ Драган Човић, оцјењујући потезе колеге из Коелгијума - једностраним.

- Уважавајући наше досадашње разговоре, очигледно је да је нужно начинити пословничке и политичке претпоставке за одржавање сједнице Дома народа, с овим или неким другим дневним редом - стоји у писму Драгана Човића, замјеника предсједавајућег Дома народа БиХ

"Заборавио" је Изетбеговић и да је парламентарна комисија за Скупштину Савјета Европе заједничко тијело оба дома бх. парламента.

- Питање које се односи на именовање делегације ПС БиХ у Вијећу Европе наравно да ниеј могуће без одржавања заједничког колегија на коме ће се утврдити критерији за избор и састав делегације Вијећа Европе и на темељу тих критерија утврдити приједлози који треба потврдити и један и други дом - истакле је Борјана Кришто, предсједавајућа ПС БиХ.

Да је Изетбеговићева намјера била искрена, не би чекао посљедњи тренутак за именовање парламентарне делегације, оцјена је дијела и делегата и посланика. Јер рок за именовање истиче сутра у 10 часова. Овако осим што БиХ остаје без представника и гласова у Савјету Европе за 2019. годину, Изетбеговић је "запослио" истражне органе који треба да утврде ко је, у парламентарној процедури, кривотворио званичне документе!

Повезане вијести:

Изетбеговић злоупотријебио процедуру