latinica  ћирилица
25/06/2019 |  13:48 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Сајам наоружања у Београду; Заблистали "Деспот" и "Ербас Х145" (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је данас почео Сајам наоружања и војне опреме Партнер на којем ће наступити 128 излагача, међу којима и из Републике Српске и БиХ.
Тенк М-84 АБ (фото: Србија Данас) -
Тенк М-84 АБ (фото: Србија Данас)

Сајам је свечано отворио министар одбране Србије Александар Вулин у присуству предсједника Србије Александра Вучића, предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослава Петричевића.

Фото: СРНА

На Сајму Партнер, који је најзначајна манифестација овог типа у југоисточној Европи, наступа 96 излагача из Србије и 32 из иностранства.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, БиХ - Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Фото: Sputnik / Radoje Pantović

Један од излагача је и предузеће Технички ремонт Братунац које је данас промовисало оклопно возило "Деспот", у присуству српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Србије.

Предузеће ТРБ представило је два серијска модела оклопног возила "Деспот", укључујући и унапријеђену верзију.

Серијски модели овог возила користиће и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а квалитет "Деспота" данас је на штанду Републике Српске провјерио је и министар Драган Лукач.

Фото: СРНА

Прототип оклопног возила "Деспот", од представљања 9. јануара за Дан Републике, усавршен је и претрпио је 52 измјене, а најзначајније су функционалне измјене, од рампе за уласке, преко оружарница, те отвора за евакуацију.

ТРБ ће на Сајму представити и линију муниције, која је најуноснији сегмент пословања тог предузећа, пиштољ "РС 9", а посјетиоци ће имати прилику да виде и машине за хуманитарно деминирање.

Међу излгачима из Српске на Сајму су и бањалучки Космос и бијељински Орао.

Фото: Tangosiks/Petar Vojinović

Уз оклопно возило "Деспот", атракција овог сајма је хеликоптер "Ербас Х145", први од девет који је Србија набавила према уговору потписаном 2016. Овај хеликоптер ће имати наоружање из домаће производње, ракете и митраљезе који се у Србији производе по лиценци из бившег СССР-а.

Покровитељ сајма је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП Југоимпорт СДПР, а извршни организатор Београдски сајам.

Партнер 2019 је нова прилика да Министарство одбране и домаћа одбрамбена индустрија представе научне, истраживачке, опитне, ремонтне и образовне капацитете својих институција и њихов коначни резултат.

Беспилотна летелица "Стршљен" (фото: Србија Данас)

Сајам карактерише и традиционално богат пратећи програм са презентацијама домаћих и страних фирми, стручним програмима и предавањима.

Другог дана сајма за високе званице биће организовано бојево гађање на полигону у Никинцима, са великим бројем новог наоружања.

СРНА/Спутњик