latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:41 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Петричевић: За партнерски однос у новој ери развоја

Република Српска жели да буде партнер Србији у новој ери развоја српске намјенске индустрије и у планирању безбједности, изјавио је данас у Београду министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.
9. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019" - Фото: СРНА
9. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019"Фото: СРНА

Петричевић је на састанку представника предузећа намјенске индустрије Републике Српске и Србије на 9. Међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" нагласио да постоји и могућност сарадње у производњи за трећа тржишта.

- Желимо блиско партнерство наших компанија и произвођача наоружања и безбједоносних система, желимо бити дио јединственог система у складу са уставним надлежностима. Жеља нам је да у партнерству са Владом Србије и компанијама из Србије изађемо на међународно војно тржиште - рекао је Петричевић.

Он је навео да компаније из Српске, као што су "Орао" из Бијељине, "Космос" из Бањалуке и друге имају дугу традицију у намјенској индустрији и пословању на међународном тржишту.

- Поједине компаније имају и одређене иновативне производе за које сматрамо да имају велики тржишни потенцијал, као што је оклопно возило `Деспот` и деветомилиметарски пиштољ који производи `Технички ремонт Братунац` - рекао је Петричевић.

Састанак је отворио министар одбране Србије Александар Вулин који је нагласио да Србија може да купи све из области намјенске индустрије, а и ако то постоји на неком другом мјесту, увијек ће узети из Републике Српске.

- Настојаћемо да све производне капацитете у Републици Српској очувамо и унапредимо - рекао је Вулин.

Он је навео да се на нивоу ресорних министарстава разговара и о томе да Србија, односно одбрамбена индустрија Србије, уђе у власничку структуру одређених предузеће намјенске индустрије Српске.

- За нас је то од огромног значаја, то је стратешка одлука. То знање се мора сачувати јер је витално и за одбрамбену индустрију, односно функционисање Војске Србије - рекао је Вулин.

Вулин је рекао да се у будућности може очекивати унапређење сарадње.

- Можете очекивати да ћемо нашу сарадњу унапређивати, да ђемо издвајати више новца, да ћемо настојати да се повезујемо упркос бројним изазовима и што се многи намрште када чују да наменска индустрије Србије сарађује са наменском индустријом Српске - навео је Вулин.

Помоћник министра за индустрију у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Сања Товиловић нагласила је да је циљ данашњег састанка унапређење сарадње у сфери одбрамбене индустрије Србије и Републике Српске.

- Ми већ дуже на темељима споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске градимо нашу сарадњу у сфери одбрамбене индустрије - рекла је Товиловићева.

Она је навела да су у протеклом периоду двије владе имале изузетно интензивне активности, можда и никада интензивније када је ријеч о сарадњи у области намјенске индустрије.

На Међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019", који је данас отворен на Београдском сајму, представља се и 13 привредних друштава из области намјенске индустрије Републике Српске.

Њихов наступ на деветом сајму "Партнер" организовало је Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, уз подршку Министарства одбране Србије.

На штанду Републике Српске су "Орао" из Бијељине, "Космос", "Матра" и "Синелт" из Бањалуке, "ФМСН" са Пала, "Зрак-оптоелектроника" и "БЕС" из Теслића, те "Нова творница пречистача" из Рогатице.

Ту су и "Нови Јелшинград" и "Јелшинград ливар ливница челика" из Бањалуке, "Инвест градња" са Сокоца, "Свислајон индустрија алата" из Требиња и програми бившег холдинга "Руди Чајавец".

Технички ремонт Братунац наступа самостално, такође, у хали четири.

Представништво Републике Српске у Србији пружило је техничку подршку Министарству привреде и предузетништва Српске и активно је учествовало у припреми наступа Српске на овогодишњем Међународном сајму наоружања и војне опреме.

На Сајму, који се завршава 28. јуна, представило се 128 излагача - 96 из Србије и 32 из иностранства.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Република Српска, Федерација БиХ, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне стране делегације.