latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:50 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Лукић: У каквој земљи живимо, не чуди да прислушкују новинаре, редакције, породице

Главни и одговорни уредник Дневног аваза Кенан Кешмер истакао је да ће, ако се изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика испостави као тачна, то ће бити јасан доказ да је ОБА, умјесто демократских, прихватила праксе диктаторских режима.
РТРС - Фото: РТРС
РТРСФото: РТРС

Према његовим ријечима, ако се испостави да је ово тачно, а у прилог иде и број протокола одлуке ОБА, биће то још један доказ да је БиХ потребна озбиљна и корјенита реформа обавјештајног сектора.

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТРС-а Синиша Михаиловић рекао је да га уопште не изненађује информација коју је изнио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик о обради медија коју врши Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, те истакао да је само потврђено оно што се већ знало.

Михаиловић је за Дневни аваз истакао да је потпуно сигуран да је та информација тачна.

- Интересантан је списак медија и разлог да се прате, о чему је причао Додик. На том списку нема тог чувеног Журнала, медија који је близак тој екипи. Значи на списку су РТРС и Дневни аваз и јасно је зашто су ту - рекао је Михаиловић.

Он је упитао да ли ће реаговати удружења новинара, Тужилаштво БиХ, односно било ко.

Главни и одговорни уредник Дневног листа Дарио Лукић истакао је да га не би чудило да прислушкују и новинаре, породице и редакције, с обзиром на то у каквој земљи се живи.

- Наравно да је катастрофа за свако друштво ако се прислушкују новинари, али знајући гдје живимо, бојим се да то не можемо спријечити - рекао је Лазић.

Главни и одговорни уредник Вечерњег листа Јозо Павковић очекује да се до краја истражи ова информација, а, ако се утврди да је тачна, затражиће и заштиту међународних медијских удружења, али и кажњавање одговорних за покушај гушења слободе ријечи.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је јуче рекао да ОБА прислушкује медије у БиХ и региону, наводећи да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија.

Према Додиковим ријечима, у документу је наведено да се води обрада Дневног аваза, РТРС-а, Дневног листа, Национала, Вечерњих новости, Вечерњег листа, Курира и Информера, те портала Поскок и Дневно.

Са друге стране, из ОБА тврде да нема, нити је било обраде медија.