latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:21 ⇒ 26/06/2019 | 11:54 | Аутор: РТРС

Додик: ОБА пратила медије у БиХ, међу њима и РТРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на ванредној конференцији за новинаре у Источном Сарајеву саопштио је да располаже документом ОБА БиХ, из којег је видљиво да је та агенција ставила под присмотру више медија из БиХ и региона, укључујући и РТРС, а све с циљем сатанизације политичких противника из Републике Српске, али и међу Бошњацима и Хрватима.

Додик је рекао и да они који блокирају формирање Савјета министара ризикију да БиХ уопште и постоји. Искључио је сваку могућност изласка ОС БиХ на границу ка Србији и Црној Гори.

Милорад Додик истакао је да је један од разлога због чега се блокира формирање Савјета министара, задржавање контроле над ОБА БиХ. Каже да је та агенција отргнути центар моћи под контролом Бакира Изетбеговића јер нема парламентарног надзора.

ОБА има задатак да припреми инкриминацију појединих политичара и да то испоручи тужилаштву и наклоњеним медијима, а оне које не контролишу ставила је под мјере надзора, тврди Додик.

- Под бројем протокола 05/1-4-1547/19, то је протокални број ОБА у којем је предвиђено и наложено праћење медија у БиХ: Аваза, РТРС-а, Дневног листа, Национала, Инфомера, Вечерњег листа и Вечерњих новости који нису у функцији медијске сатанзације политичких противника и код Бошњака и Хрвата, али и Републике Српске у цијелости - навео је он.

Осим Предсједништва у БиХ ништа не функционише , рекао је Додик и додао да је спреман да се формира Савјет без икаквих условљавања,за разлику од бошњачке стране која упорно испоставља наставак НАТО интеграција као услов за формирање Савјета министара. То је непотребно јер нико не може натјерати српски народ у ту Алијансу , а таква политика води распаду БиХ, поручује Додик, истичући да је Српска само на политичкој и финансијској штети у оваквој земљи.

- Они ризикују да БиХ уопште не функцинише а ја бих рекао да ризикују да БиХ уопште постоји. То је њихов избор, а не наш. А они који тврде да БиХ не може да се разиђе, ја ћу подсјети на многе који су говорили да се Југославија распала, а видјели сте како је то завршило - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да у понедјељак истиче одлука о привременом финансирању и да се лако може десити да Савјет министара не донесе одлуку о продужетку што за запослене у заједничким институцијама, попут њега, значи да неће бити плате. Сложио се са идејом о укидању плата посланицима који не долазе и не раде свој посао, али је запитао како утврдити шта је нерад. 

Као што неће дозволити отварање мигрантских центара на својој територији, Република Српска неће дозволити ни излазак ОС БиХ на границу са Србијом и Црном Гором нити Фронтекса на границу са Хрватском. Нема ништа од неког Дејтона 2 мада би то лично волио, каже Додик, јер је сада Русија јака, а Српска има добре везе осим Руске Федерације и са Кином.

Повезане вијести:

Додик: Српска мора бити прихваћена у пуном капацитету или нема БиХ

Српска ће формирати жандармерију, али не и центре за мигранте