latinica  ћирилица
26/06/2019 |  12:40 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Окружно јавно тужилаштво: Не постоји сукоб са МУП-ом

Окружно јавно тужилаштво Бањалука саопштило је данас да не постоји никакав сукоб ове институције и полиције Републике Српске у вези предмета несталог Бојана Копрене, како је објављено у медијима.
Окружно јавно тужилаштво Бањалука - Фото: РТРС
Окружно јавно тужилаштво БањалукаФото: РТРС

Саопштење Тужилаштва, које потписује главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир, преносимо у цијелости:

У посљедње вријеме у скоро свим штампаним, електронским медијима и на интернет порталим, су објављени детаљи из предмета несталог Бојана Копрене, у којима се између осталог наводи "МУП Републике Сртпске и Окружно јавно тужилаштво Бањалука су већ дуже вријеме у рату" или "заоштравају се односи бањалучког тужилаштва и МУП-а Републике Српске", итд.

Ради објективног информисања јавности обавјештавамо грађане Републике Српске и БиХ, да Окружно јавно тужилаштво Бањалука није у никаквом сукобу са полицијом Републике Српске и да су то слободне интерпретације новинара или неких руководилаца МУП-а Републике Српске, који су се оглашавали у медијима, поводом овог предмета.

Тужилаштво још једном наглашава да се у свом раду придржава Устава и Закона и да све своје одлуке доноси дословно примјењујући Кривични закон(ик) и Закон о кривичном поступку Републике Српске.

Међутим, ни грађани, ни припадници МУП-а Републике Српске нису никада коментарисали одлуке тужилаштва на телевизији и радију, у новинама или порталима а нарочито нису себи дозвољавали да врше анализу прикупљених доказа, да износе своје мишљење о њима и да на крају саопштавају да је одлука тужилаштва незаконита и слично.

Овакав непрофесионалан однос појединих полицијских службеника МУП-а Републике Српске према једној, надасве, исправној и законитој одлуци тужиоца, може да створи утисак код грађана да се полиција и тужилаштво сукобљавају, а што напросто није тачно.

Молимо, како грађане Републике Српске и БиХ тако и колеге из МУП-а да схвате и прихвате да се истраге окончавају у предмету, а не у медијима због којег се углед, како МУП-а, тако и тужилаштва нарушава.