latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Удружење БХ новинари: Атак на медијске слободе

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима траже од Обавјештано-безбједносне агенције БиХ хитно и јавно реаговање поводом тврдњи предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о прислушкивању новинара десет медијских кућа из БиХ, Србије и Хрватске.
БХ новинари - Фото: илустрација
БХ новинариФото: илустрација

На прес конференцији која је одржана јуче у Сарајеву, Додик је рекао да ОБА прати, прислушкује и усмјерава новинаре и медијске куће са циљем инкриминације политички неподобних људи, поткријепивши тврдњу протоколарним бројем наредбе агенције ОБА (броја 05/1-4-1547/19) на основу које се врши прислушкивање.

- УО БХ новинара изражава забринутост због овог атака на медијске слободе у БиХ и сусједним државама, као и угрожавања безбједности новинара и злоупотребе медија у политчке и друге, законом забрањене сврхе - саопштено је из овог удружења.

Из Удружења подсјећају да су праћење, прислушкивање и надзирање новинара и медија недопустиви у демократским друштвима, односно неспојиви са заштитом професионалног интегритета новинара и медија.

- У том контексту, за новинарску заједницу подједнако су опасне и узнемирујуће информације о могућој злоупотреби овлашћења од стране ОБА и мијешања у рад новинара, као и изјава Милорада Додика, који је те информације изнио у јавном простору БиХ. И једна и друга страна морају хитно и до краја транспарентно разјаснити овај скандалозни чин, који је истовремено тешко кршење медијских слобода и кривично дјело - саопштено је из Удружења.

Управни одбор БХ новинара захтијева хитну реакцију се само ОБА, већ и Тужилаштва БиХ и Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор рада безбједносних агенција у БиХ, као и провођење истраге и предузимање санкција према свима који институционално или персонално стоје иза овог чина.

Уједно, БХ новинари и Линија за помоћ новинарима траже реаговање међународних организација и институција на најновији случај кршење медијских слобода у БиХ и региону.