latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:25 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Вучелић: Имам вјеродостојна сазнања о прислушкивању медија

Главни и одговорни уредник београдских Вечерњих новости, Милорад Вучелић, изјавио је за Срну да има вјеродостојна сазнања о прислушкивању медија у БиХ и региону, међу којма и Новости, које спровди Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.
Милорад Вучелић (фото: alo.rs / Александар Димитријевић) -
Милорад Вучелић (фото: alo.rs / Александар Димитријевић)

- То је непоштовање суверенитета и интегритета друге државе и то је тежак морални и цивилизацијски преступ - рекао је Вучелић.

Он је навео да се то подудара и коинцидира и са претходним сазнањима о прислушкивању највиших српских политичара у разним акцијама које су називане "овако и онако".

- Имам сазнања да је то веродостојно - рекао је Вучелић.

Он не вјерује да је циљ прислушкивања придобијање људи, него да се проналазе људи које треба компромитовати, пратити и нешто учинити против њих да не пишу и не мисле онако како мисле.

- То је огорман преступ, у цивилизованом свијету. Прислушкивање новинара и уопште неовлашћено прислушкивање је озбиљан цивилизацијски преступ и у свим другим околностима би дошло и до међународне истраге и свега другог - рекао је Вучелић.

Он је подсјетио да новинари и уредници Новости пишу оно што мисле, што види свако ко чита овај лист или његов сајт и друга издања.

Вучелић је указао да је проблем што се на овај начин злоупотребљавају приватне информације, односно слушају и приватни разговор.

- Све то се може послужити у једном тренутку за познате обавештајне трикове и и компромитацију личности - рекао је он.

Он је нагласио да из новинарских разлога не може да каже каква сазнања има о томе, али је додао да вјерује у изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, пошто је то документовао.

- То би било само по себи довољно. Нисам ја ништа провјеравао што је предсједавајући Предсједништва БиХ рекао, него једноставно имам додатна сазнања да је то пракса. Мени је то мало изненађујуће и поред свега што сам преживио и доживио да се на тај начин злоупотребљава сиситем безбједности, који има много пречих послова у самој БиХ - рекао је Вучелић.

Вучелић је оцијенио да медији у Србији заштиту могу да траже једино путем обраћања међународним организацијама, али да такође да се обрате и безбједносним службама у Србији, јер су задужене за безбједност њиховог рада, који је изложен јавности.

- И иначе да не би било злоупотребе која се иначе врши с циљем компромитовања људи или дезавуисања чињеница које пишу или пак потурања сутра лажних чињеница и вијести - нагласио је Вучелић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је рекао да ОБА прислушкује медије у БиХ и региону, наводећи да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија.

Према Додиковим ријечима, у документу је наведено да се води обрада Дневног аваза, РТРС-а, Дневног листа, Национала, Вечерњих новости, Вечерњег листа, Курира и Информера, те портала Поскок и Дневно.

Повезане вијести:

Вучићевић: Прислушкивање медија - страшан скандал