latinica  ћирилица
27/06/2019 |  10:40 | Аутор: СРНА

Боро Милојица осуђен на осам година, Желислав Ривић ослобођен

Суд БиХ осудио је Бору Милојицу на осам година затвора за кривично дјело злочин против човјечности на подручју Приједора 1992. године, док је Желислав Ривић ослобођен оптужби.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Милојица је као припадник Шестог љубијског батаљона Војске Републике Српске проглашен кривим по двије тачке оптужнице за убиство бошњачких цивила у јулу 1992. године у Хамбаринама.

Милојица и Ривић ослобођени су по четири тачке оптужнице да су као припадници Љубијског батаљона починили убиства цивила ромске, бошњачке и хрватске националности у јулу 1992.

Милојица је ослобођен оптужбе да је са преминулим Пером Ђурићем убио девет ромских цивила који су били доведени да копају гробницу за бошњачке цивиле, преноси Бирн.

Судија Даворин Јукић рекао је да је о овом догађају свједочио само свједок С-3, али Вијеће није прихватило његов исказ као потпуно увјерљив и логичан. Јукић је напоменуо је да је Милојица у свом свједочењу означио овог свједока као учесника у убиствима.

Милојица је ослобођен и оптужбе за убиство Мехмеда Мулалића, јер није било очевидаца који би то потврдили. Јукић је рекао да су свједоци видјели да Милојица одлази у шуму са Мулалићем који је чувао овце и да се враћа са стоком, али да нико није видио убиство.

Вијеће је закључило да Тужилаштво није извело доказе о статусу жртава и њиховом идентитету, па су Милојица и Ривић ослобођени оптужби за убиство пет цивила на пункту у Хамбаринама. Милојица је из истог разлога ослобођен за убиство још једног цивила на пункту.

Они су ослобођени оптужби и за убиство хрватског цивила Драгана Бегића, јер су свједоци изнијели само посредна сазнања.

На ову пресуду дозвољена је жалба.