latinica  ћирилица
27/06/2019 |  12:31 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Бијељина кандидат за "Европски град спорта 2020"

Исход кандидатуре Бијељине за престижно признање "Европски град спорта 2020" биће познат за двије седмице, најавили су данас представници Европске федерације метропола и градова спорта, која додјељује ову титулу.
Градски стадион у Бијељини (фото: fkradnik.ba) -
Градски стадион у Бијељини (фото: fkradnik.ba)

Оснивач и предсједник ове организације Ђанфранческо Лупатели рекао је новинарима да је за њих најважнија промоција спорта као здравог начина живота и нечега што доноси општу добробит свим грађанима.

- У земљама ЕУ број грађана који се баве спортом због њиховог здравља битнији је од спортске инфраструктуре - истакао је Лупатели на конференцији за новинаре у Градској управи Бијељине.

Он је навео да је циљ пројекта на чијем је челу, да становништво мање користи лијекове, а више се бави спортским активностима, те да и старија лица учествују у спорту и буду активан дио друштва.

Он је најавио да ће градоначелника Бијељине Мићу Мићића кандидовати као делегата ове асоцијације за БиХ.

Петочлана делегација асоцијације Европских градова спорта је током тродневног боравка у Бијељини процјењивала стање у граду по питању спорта, у смислу да је спорт заиста за све - дјецу, старе и лица који имају посебне потребе.

Сумирајући утиске, навели су да су задовољни оним што су видјели, да је Бијељина град спорта, са бројним спортским активностима у које је укључен велики број грађана, са значајним инвестицијама и планови за развој спорта.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да је циљ кандидатуре за "Европски град спорта 2020" промоција свега што је у области спорта урађено у Бијељини.

- Мислимо да заслужујемо ову титулу, јер Бијељина процентуално највише улаже у спорт од свих градова у Републици Српској и БиХ, а има 150 спортских клубова и више од 10.000 активних спортиста - поручио је Мићић.

Он је најавио дјеловање на повећању обухвата људи који се баве спортским активностима у Бијељини и даље инвестирање у спортску инфраструктуру, нарочито уређење бициклистичке и крос-стазе за рекреацију.

Проценат издвајања за спорт у Бијељини је 3,77 одсто од градског буџета, а ове године то је 1,8 милиона КМ.