latinica  ћирилица
28/06/2019 |  12:26 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Краљево: Састанак Срба из региона; Отворен аеродром (ФОТО/ВИДЕО)

У Краљеву је у току састанак предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба из региона.
Александар Вучић и Милорад Додик - Фото: РТРС
Александар Вучић и Милорад ДодикФото: РТРС

Састанку у Краљеву присуствује и предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, те српски представници из Хрватске, Црне Горе и Македоније.

Фото: РТРС

Додик је прије састанка рекао за РТРС да положај Срба у региону није стабилан, те да Република Српска има институционалне могућности да заштити и одбрани Србе и увијек пронађе модус за очување мира.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је веома битно да су се сви Срби из региона одазвали позиву на састанак предсједника Србије и да је то израз српске саборности.

Претходно је у Лађевцима код Краљева, у присуству предсједника Србије, српског члана Предсједништва БиХ и премијерке Србије Ане Брнабић отворен мјешовити цивилно-војни аеродром Морава.

Милорад Додик и Ана Брнабић (фото: Tanjug/Zoran Žestić)

Аеродром Морава трећи је међународни аеродром у Србији, уз београдски "Никола Тесла" и нишки "Константи Велики", а прве линије се могу очекивати у зимском реду летења.

За присутне на отварању приређен је и летачки програм, а на пресвучену писту слетио је и први путнички авион.

Предсједник Србије рекао је окупљенима на отварању аеродрома да се Срби никада неће одрећи свога имена, али да су се окренули будућности и напретку.

- Данас Видовдан дочекујемо радећи и градећи ауто-путеве, фабрике, мостове, аеродроме... али никада се нећемо одрећи нашег имена и презимена. Морамо да идемо у корак са свијетом, али нећемо се одрећи своје славне историје - поручио је Вучић.

Отварање аеродрома, Краљево (фото: Tanjug/Zoran Žestić)

Отварање овог аеродрома, осим нових радних мјеста, доноси и нове перспективе за привреду, привлачење инвестиција и развој туризма.

У наредним годинама планирано је његово проширење, а на значају ће добити и изградњом Моравског коридора.

Отварање аеродрома, Краљево (фото: Tanjug/Zoran Žestić)

Из Аеродрома Србије раније је саопштено да ће у наредном периоду бити проширена постојећа писта или изграђена нова да би били задовољени међународни стандарди.

Међународни аеродром у Приштини налази се под јурисдикцијом органа власти самопроглашеног Косова.