latinica  ћирилица
29/06/2019 |  12:23 ⇒ 16:31 | Аутор: srpskainfo.com

Полиција Српске упозорава на високотехнолошки криминал; Штете милионске

Број кривичних дјела из области високотехнолошког криминала је у сталном порасту, упозорава се у извјештају о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске у 2018. години.
Безбједност на интернету - Фото: РТРС
Безбједност на интернетуФото: РТРС

Начини извршења, због природе савремених информационих технологија су разнолики и све софистициранији. Економску штету, која настаје извршењем тих кривичних дјела, веома је тешко процијенити.

Лани је откривено је 50 кривичних дјела из области високотехнолошког криминалитета, што је за 19 више у односу на 2017. У извјештају се прецизира да је у 2017. години причињена материјална штета износила 88.385.400 КМ, а стечена противправна имовинска корист 79.243.000 КМ. Надлежним тужилаштвима је прослијеђено 36 извјештаја, против 43 особе.

Најзаступљенија кривична дјела у области високотехнолошког криминалитета су: неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској и телекомуникационој мрежи и електронској обради података; искориштавање дјеце за порнографију; упознавање дјеце са порнографијом и угрожавање сигурности.

Током 2018. године проведено је пет криминалистичких обрада с циљем спречавања и сузбијања кривичних дјела у вези с искориштавањем дјеце за порнографију ("Систем" и "Инверзија", у сарадњи са Републиком Србијом и Републиком Хрватском, под покровитељством SELECA), затим доказивање кривичних дјела превара и уцјена у вези са израдом и уношењем компјутерских вируса ("Seacatch", у сарадњи са Великом Британијом).

Проведена је и криминалистичка обрада спречавања и сузбијања кривичних дјела која врше лица која путем интернета посјећују мјеста за неовлаштену куповину форумског типа, путем којих врше куповину, продају, као и посредовање у куповини и продаји кредитних картица, опојних дрога, оружја, лијекова као и других роба и услуга (акција "Форум“ у сарадњи са Савезном Републиком Њемачком).

МУП Републике Српске је радио и на доказивању кривичних дјела из области заштите ауторских права (акција "Плагијат" у сарадњи са Републиком Француском).

Осим оперативних мјера, перманентно је пружана активна стручно – специјалистичка подршка полицијским агенцијама држава из окружења, као и другим међународним полицијским организацијама у оквиру провођења мјера и радњи на проналажењу и откривању мрежа заражених рачунара.

У оквиру превентивних активности, између осталог, израђен је Нацрт стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској за период до 2022.године, у којој се као основни циљеви наводе подстицање РС да у своје законодавство имплементира Будимпештанску конвенцију, подизање стандарда у специјализацији полиције, судства, тужилаштва, подстицање размјене информација међу државама и слично.