latinica  ћирилица
01/07/2019 |  18:11 ⇒ 02/07/2019 | 07:58 | Аутор: РТС

У сјеверној Митровици камиони с југа нуде робу на продају (ФОТО)

У насеље Бошњачка махала у Косовској Митровици стигла су два камиона са робом из јужног дијела града.
Сјеверна Митровица (Фото:РТС/Андрија Ипић) -
Сјеверна Митровица (Фото:РТС/Андрија Ипић)

Нуди се на продају вода, уље, брашно, средства за хигијену и остале намирнице. Извјештачу РТС-а продавци су рекли да у првих пола сата нико ништа није купио. Крај камиона присутна је "косовска полиција".

Сјеверна Митровица (Фото:И. Радуловић)  
Камиони су у Бошњачку махалу стигли послије најаве премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да ће власти у Приштини у сарадњи са предузећима да отворе "привремене малопродајне објекте на сјеверу КиМ".

Сјеверна Митровица (Фото:РТС/Андрија Ипић)

У знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије, на сјеверу Косова и Метохије затворене су све прехрамбене трговине, радње и киосци с робом.

Грађани су ових дана правили залихе, а предсједник Удружења привредника на сјеверу Косова и Метохије Радош Петровић каже да ће ова мјера бити на снази све док Приштина не укине таксе.

Петровић истиче да су упозоравали да не могу да послују са таксама и да је ово изнуђено стање.

Из Београда поручују да чине све како би помогли Србима.

Премијерка Србије Ана Брнабић истиче да је тренутно стање посљедица свега што се дешавало у претходних седам мјесеци.

- Невјероватно је да дозволите да у Европи живе грађани који немају право да купе намирнице само зато што имају етничку основу. То није Европа којој желим да припадам и ја се поново надам да ће Европа да реагује. Видјећемо шта ћемо даље, али ћемо у сваком тренутку бити спремни да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији - поручила је она.

Данас је у Косовској Митровици боравио министар просвјете Србије Младен Шарчевић и разговарао са руководством измјештеног приштинског Универзитета. Пренио је да су пронашли нека рјешења да ублаже утицај блокаде дотока српске робе за потребе студентског центра.