latinica  ћирилица
01/07/2019 |  19:54 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Све трговачке радње у четири општине на сјеверу Космета затворене

Таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и трговинска блокада довела је до протеста привредника Сјеверне Митровице и затварања радњи са основним животним намирницама. Њима су се придружили и власници пекара, угоститељских објекта, апотека и бензинских пумпи.

Већ седам мјесеци траје трговинска блокада сјевеног дијела Космета, а Приштина је због грубог кршења трговинског споразума Цефта добила тек мало вербалних и усмених позива међународне заједнице да укину једностране таксе.

- Невјероватно је да ви дозволите да у Европи данас живе грађани који немају право да купују одређене намирнице зато што те намирнице имају националну и етничку основу. То није Европа каквој ја желим да припадам и ја се поново надам да ће Европа да реагује, да ће реаговати сад , али нисам сигурна да имамо неке нарочите основе да очекујемо то. Видјећемо - рекла је Ана Брнабић премијерка Србије.

На сјевер Косова више није могуће допремити храну и лијекове ни алтернативним правцима јер се камиони заустављају и оружјем, указују премијерка Србије и привредници са Космета.

- Није могло да се ради, разни притисци из Приштине, пуцање на привреднике, одузимање камиона и тако се дешавала несташица робе. Дошао је и крај тим нашим залихама и колико толико нормалном раду и морало је да се деси ово - сматра Радош Петровић предсједник привредника са сјевера Космета.

Грађани Сјеверне Митровице, свјесни ситуације, ових дана су правили залихе хране јер су привредици најавили да би радње могле да буду затворене и сутра, када ће одлучивати да ли да наставе протесте.

Током поподнева у насеље Бошњачка махала у Косовској Митровици стигла су два камиона са робом из јужног дијела града.