latinica  ћирилица
03/07/2019 |  09:53 ⇒ 04/07/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила консолидовани извјештај о извршењу буџета

Народна скупштина Републике Српске, у вечерњем дијелу засједања, размотрила је Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за 2018. годину. Дан у Парламенту, обиљежила је расправа о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, и о здравственом осигурању.

20.00 - Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу и наставак заказао за сутра у 10.00 часова.

Посланици ће сутра у оквиру другог наставка пете редовне сједнице Народне скупштине разматрати извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2018. годину.

Посланици ће разматрати и извјештај Фискалног савјета Републике Српске о спровођењу Закона о фискалној одговорности у Републици Српској за 2018. годину, као и извјештај о раду за прошлу годину.

Посланици би сутра требало да се изјасне о апсолвираним тачкама дневног реда.

19.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је консолидовани извјештај о инвестирању јавних средстава за прошлу годину, према коме је укупно инвестирано око 7,5 милиона КМ ових средстава.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић је, образлажући овај извјештај у парламенту Српске, рекла да прошле године ресорно министарство није имало инвестираних средства, али да је Главна служба за ревизију јавног сектора Српске, која је буџетски корисник, инвестирала властитих 5,5 милиона КМ.

- У току 2018. године општина Котор Варош вршила је инвестирање јавних средстава у износу од два милиона КМ, док градови и фондови у Српској лани нису инвестирали јавна средства - рекла је Видовићева и подсјетила да су јавна средства инвестирана у складу са Законом о инвестирању јавних средстава и правилником о политици инвестирања у 2018. години.

Она је додала да укупни остварени приходи по основу инвестираних јавних средстава у 2018. години износе 75.000 КМ.

- С обзиром на то да је у 2018. години јавна средства инвестирала једна општина, а градови и фондови нису, од укупно остварених прихода на њих се односи износ од 767 КМ, а на Министарство финансија или буџетског корисника Главну службу за ревизију јавног сектора 74.286 КМ - прецизирала је Видовићева.

Циљ инвестирања расположивих новчаних средстава јесте остваривање добити, односно капитализација јавних средстава уз преузимање минималног нивоа ризика, наводи се у образложењу овог извјештаја.

 

19.00 - Народна скупштина Републике Српске размотрила Консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за прошлу годину у којем се наводи да су буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину остварени у износу од 2,784 милиона КМ.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је из овог извјештаја видљиво да је буџет Српске све стабилнији и истакла да је буџет и у овој години ликвидан.

- То значи да исплаћујемо пензије, борачке додатке и сва социјална давања. Исплаћујемо и подстицаје за пољопривреду, те све остале обавезе. Очекујем да тако буде до краја ове године - рекла је Видовићева.

Буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у прошлој години исказани су у износу од 2,639 милиона КМ, што је извршење од 100 одсто у односу на ребалансом буџета планирани износ.

18.45 - Буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у 2018. години остварени су у износу од 2,784 милиона КМ, што је остварење од 100 одсто у односу на ребалансом буџета планирани износ, наводи се у Консолидованом извјештају о извршењу буџета Српске за прошлу годину.

Министарка финансија Зора Видовић истакла је да је су приходи од директних пореза, које Српска прикупља посредством властитих рачуна, остварени у износу од 1,268.8 милиона КМ, што је 100 одсто у односу на план за 2018. годину.

- Индиректни порези остварени су у укупном износу од 1,299. милиона КМ што је 100 одсто у односу на план за 2018. годину. Непорески приходи остварени су у укупном износу од 208.7 милиона КМ, што је 105 одсто у односу на план за наведену годину  рекла је Видовићева образлажући овај документ.

Она је нагласила да су буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у 2018. години исказани у износу од 2,639 милиона КМ што је извршење од 100 одсто у односу на ребалансом буџета планирани износ.

Она је навела да су примици од задуживања у 2018. години остварени у износу од 503.3 милиона КМ.

- Ино-дуг је редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 344.9 милиона КМ. Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга, а из редовних буџетских средстава издвојено је 510.9 милиона КМ - рекла је Видовићева.

18.00 - НС РС размотрила је Нацрт стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за период 2019-2023. године у којој је акценат на развоју локалних волонтерских сервиса и промоцију и развој ове хумане активности међу средњошколцима.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић је рекла да је овим документом као нови циљ дефинисано волонтирање у заједници, односно унапређење међугенерацијске солидарности путем волонтирања.

- Циљ је и допринос волонтирања развоју предузетничких вјештина, те укључивање приватног сектора у подршку развоју волонтирања кроз корпоративно волонтирање - рекла је Давидовићева.

Она је додала да је ове године договорено да Мрежа волонтерских центара уз подршку ресорног министарства покрене иницијативу за дефинисање накнада одређених физичким лицима које се ангажују као волонтери.

Давидовићева је истакла да је генерални циљ стратегије пружање подршке одрживости, унапређењу и развоју волонтирања у Српској, који би требало да буде остварен кроз приоритетне стратешке циљеве - унапређење правног оквира, волонтерска инфраструктура, развој волонтирања у формалном и неформалном образовању, волонтирање у заједници и промоција.

Волонтирање је активност базирана на принципу добровољности с циљем опште, заједничке или добробити другог лица, у корист других или друштва у цјелини, без исплате новчане накнаде или потраживања друге имовинске користи.

У Републици Српској је волонтирање, као друштвено користан рад, препознато као начин изградње демократског друштва, грађанског активизма и позитивних вриједности, те засновано на начелима солидарности, хуманизма и алтруизма.

Посланик СНСД-а Денис Шулић је нагласио да су волонтери одиграли важну улогу када је ријеч о помоћи становништву у великим поплавама у Српској 2014. године.

Он је истакао јако позитивну улогу Волонтерског сервиса Српске у тим недаћама.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић навела је да би волонтери требало да буду ослобођени плаћања трошкова, те да и на друге начине треба побољшати њихов положај у интересу цјелокупног друштва.

Посланик СП Далибор Стевић похвалио је доношење овог стратешког документа, изразивши наду да ће се њиме још више унаприједити волонтирање, посебно код младих. 

 17.40 - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас да се Нацртом стратегије инфраструктуре квалитета производа и услуга у Српској за период 2019-2023. година утврђују приоритети развоја већег броја надлежних институција у Српској у складу са потребама домаће привреде и тржишта.

- Доношењем наведене стратегије биће дефинисани циљеви и наредни кораци за свеобухватан развој свих елемената инфраструктуре квалитета у Републици Српској у наредних пет година и, што је најважније, активности на преузимању правне тековине и пратећих принципа ЕУ из области поглавља један ЕУ и праћење примјене, због чега овај документ има поднаслов: "Преузимање и примјена правне тековине ЕУ у области слободног кретања робе - рекао је Клокић.

Он је истакао да су Стратегијом утврђени приоритети развоја већег броја надлежних институција у Републици Српској у складу са потребама заштите потрошача и актуелних трендова развоја инфаструктуре квалитета у Европи и свијету.

- Услуге у Стратегији обухваћене су само у контексту безбједности производа који се испоручује на тржиште као дио одређене услуге и пружања информација у подручју техничких прописа и правила о услугама информационог друштва. Достизањем циљева утврђених овим документом, привреда Републике Српске и привреда БиХ биће у позицији да постану активан и конкурентан учесник на регионалном, европском и свјетском тржишту - каже Клокић.

Народна скупштина размотрила је наведени документ.

17.05 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након редовне паузе, разматрањем Нацрта стратегије инфраструктуре квалитета производа и услуга у Српској за период 2019-2023. године.

15.02 - Народна скупштина размотрила је Нацрт стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2019. до 2023. године чије ће усвајање, осим постојећег законодавног и институционалног оквира за супротстављање овој врсти криминалитета, знатно унаприједити стање у тој области.

Представник МУП-а Српске Срђан Обрадовић рекао је да Влада Српске стратешки и, у сарадњу са релевантним субјектима на унутрашњем и међународном нивоу, унапређује властите капацитете и потенцијале за ефикасну борбу против сајбер криминалитета.

- Циљ Стратегије је да се не дозволи да Српска постане погодно мјесто за извршиоце кривичних дјела из области сајбер криминалитета као и постизање проактивне превенције и ефикасног одговора на изазов који поставља сајбер криминалитет - рекао је Обрадовић, образлажући у парламенту овај нацрт стратегије.

Он је навео да је ова стратегија битна за све грађане и да ће Влада настојати да створи све неопходне политичке и правне претпоставке за њену успјешну примјену.

14.55 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић навео је да је Закон о нуспроизводима животињског поријекла донесен 2013. године и да су приликом његове примјене уочени одређени недостаци, те је било неопходно да се приступи измјени и допуни да би они били отклоњени, чиме би била омогућена потпуна примјена закона и ефикасније функционисање у овој области

14.50 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању чији је циљ садржан у потреби раздвајања остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица, односно да се право на здравствено осигурање не може везати за статус пријаве на Завод за запошљавање Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић је у завршној ријечи о овом нацрту закона у Народној скупштини рекао да ће Српска, усвајањем овог акта, имати, између осталог, боље и прецизније податке када је ријеч о томе ко остварује право на здравствено осигурање.

14.10 - Основни разлог за доношење измјена и допуна Закона о здравственом осигурању јесте потреба раздвајања остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица, односно да се то право не може везати за статус пријаве на Завод за запошљавање Републике Српске, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Образлажући Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању у Народној скупштини, он је рекао да је ова активност предвиђена и као један од оперативних циљева у Стратегији запошљавања Републике Српске 2016-2020. године.

13.56 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је циљ Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености добијање прецизних података о понуди радне снаге на тржишту рада у Републици Српској.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске ово законско рјешење, он је нагласио да је неопходно раздвајање остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица, а с циљем добијања прецизних података о понуди радне снаге на тржишту рада Српске, што је дефинисано као један од оперативних циљева у Стратегији запошљавања од 2016. до 2020. године.

- Максимална дужина трајања права на новчану накнаду за вријеме незапослености за раднике са најдужим стажом је са 12 продужена на 24 мјесеца. Повећана је и висина новчане накнаде која износи - за лица која су радила до 15 година 45 одсто просјечне плате коју су остваривали прије престанка радног односа, односно 50 одсто плате за лица са 15 и више година стажа - прецизирао је Милуновић.

Он је навео да је предложена измјена формуле за израчунавање најниже гарантоване новчане накнаде која је тренутно 30 одсто просјечне плате за претходну годину, што номинално износи око 256 КМ, на 80 одсто најниже плате у Републици за текућу годину, што номинално износи око 360 КМ, односно, повећање за више од 100 КМ на мјесечном нивоу.

13.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим се стварају услови за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, те потпуније и прецизније дефинишу поједине његове одредбе ради лакшег тумачења и примјене у пракси.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић у завршној ријечи о овом нацрту закона рекао је да ће тим актом бити побољшано стање у области геолошких истраживања у Српској.

- У фокусу овог закона су истраживања минералних сировина. Циљ је да се та истраживања подстакну - објаснио је Ђокић.

Он је поновио да се предложеним измјенама ствара позитиван амбијент за будуће инвеститоре у области геологије.

Када је ријеч о истраживањима резерви нафте које је раније у Српској радила компанија "Јадран нафтагас", Ђокић је рекао да та истраживања нису била узалудна, јер ће анекс споразума омогућити нова истраживања која би почетком одог мјесеца требало да почну у Посавини.

Посланик СП Максим Скоко је, током раније расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, изразио задовољство што овај акт предвиђа правилник о геотехничким испитивањима који би у наредна три мјесеца требало да донесе ресорни министар.

Посланик ПДП-а Миленко Вићановић рекао је да овим законом није требало умањивати површину истражног простора за извођење детаљних геолошких истраживања са 100 на 50 километара квадратних.

12.35 - Разлози за доношење Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима су стварање услова за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, те потпуније и прецизније дефинисање појединих његових одредаба ради лакшег тумачења и примјене у пракси, рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Он је, образлажући овај нацрт у Народној скупштини, рекао да се предложеним измјенама ствара позитиван амбијент за будуће инвеститоре у области геологије.

- Овим законом измијењени су услови за полагање стручног испита из области геологије у вези са стручном спремом, те је умањена површина истражног простора за извођење детаљних геолошких истраживања са 100 на 50 километара квадратних ради лакше израде одговарајућих геодетских подлога које служе за геолошко пројектовање - навео је Ђокић.

12.20 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавним путевима, који је данас размотрен у Народној скупштини Републике Српске, прописује се да путарину не плаћају возила министарстава унутрашњих послова у БиХ и специјална возила намијењена за превоз болесних или повријеђених лица.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је Закон о јавним путевима донесен 2013. године, а током његове примјене мијењале су се околности у којима је спровођен и прописи којима се уређује безбједност саобраћаја, те је неопходно усклађивање.

Он је навео да је законским одредбама прописано да путарину не плаћају специјална возила опремљена надогадњом са опремом за гашење пожара, возила Оружаних снага БиХ и возила под пратњом и са првенством пролаза, која су одређена законом којим се уређује безбједност саобраћаја на путевима.

10.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима којим се уређује статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима, на начин да се уписом та својина претвара у право својине Републике.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове  Босиљка Предраговић је, у завршној ријечи о овом акту у Народној скупштини, навела да ће бити одржана јавна расправа о овом закону који је од великог значаја за све грађане који још нису ријешили спорне имовинске односе.

Када је ријеч о ставовима појединих посланика да на нивоу БиХ треба усвојити Закон о државној имовини, она је оцијенила да су за својинске односе задужени ентитети, односно Српска и Федерација БиХ.

Предраговићева каже да су неприхватљиви наводи појединих посланика да је РУГИПП "криминализована институција".

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима, који се усклађује и са одлукама Уставног суда, биће утврђени носиоци права управљања, кориштења или располагања непокретностима у друштвеној, односно државној својини, наводи се у образложењу овог акта.