latinica  ћирилица
03/07/2019 |  11:18 ⇒ 12:23 | Аутор: РТС

Вучић о стању на Космету: Поносан на Србе, нису подлегли притисцима (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је ситуација на сјеверу Космета све тежа. Навео је да су приштинске власти покушале да довођењем камиона, без икаквих правила, продају робу Србима. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли, истакао је Вучић и поручио да је поносан на Србе.
Вучић током обраћања -
Вучић током обраћања

Обраћање Вучића услиједило је након његовог састанка са Елиотом Енгелом, чланом Представничког дома конгреса САД.

- Ситуација на сјеверу покрајине је, каже, све тежа и политичко-безбједносним речником речено – веома комплексна. Највише је тешкоћа са снабдевањем, због приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије. Када вам неко уведе таксу од 100 одсто, тај вам је забранио трговину - поручио је он.

Истакао је да је држава Србија проналазила начине да снабдујева становништво на сјеверу. У том периоду Албанци су заплијенили 16 камиона са робом, возачи су привођени, вријеђани, малтретирани.

- У 14 камиона били су прехрамбени производи, а у два сточна храна. На један комби је пуцано 11. јуна у Јошаници, општина Лепосавић - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је навео да се постављају три питања: Зашто Приштина то ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који подржавају такве акције и шта Србија може да уради.

Сматра да Приштина покушава да Срби са сјевера Космета забораве на централну Србију и да роба одатле није неопходна, већ да ће Срби умјесто зајечарског пити, на пример, пиво из Пећи

- Покушали су јуче да довођењем камиона, без икаквих правила, фискалних каса, продају робу Србима. Био сам поносан на српски народ што су 403 продајна објекта била затворена, били су јединствени у протесту и ненасилном гандијевском отпору - навео је Вучић.

Срби су показали способност, храброст, организованост и одлучност да опстану на својим огњиштима и буду уз Србију.

- Дивим се нашем народу, тај хероизам остао је незабиљежен код нас, али заслужује не само поштовање већ и дивљење. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли. Нико ништа није хтио да купи, нису ни пришли - истакао је Вучић.