latinica  ћирилица
03/07/2019 |  11:58 | Аутор: РТС

Вучић - Енгеле: Створити услове за наставак дијалога

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са предсједником Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиотом Енгелом.
Вучић са конгресеменом Енгелом -
Вучић са конгресеменом Енгелом

Вучић је рекао да се нада да ће поруке америчког конгресмена Елиота Енгела у Приштини допринијети стварању услова за наставак дијалога Београда и Приштине. Што прије наставимо дијалог повећаће се могућност за смањивање тензија, истакао је Вучић.

- Позиције су различите по питању наших односа према Космету. Он је један од најзначајнијих заговорника независности Косова. Разговор је био коректан, говорили смо шта је све важно и колико је важно да се настави дијалог, да је то важно за добре српско-албанске односе, за стабилност у целом региону и надам се да ће његове поруке у Приштини допринијети убрзаном стварању услова за наставак дијалога - рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Да ли је реално - видећемо, али што прије наставимо дијалог повећаће се могућност за смањивање тензија, што је од знајчаја за све нас, истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се разговарало и о другим темама, од случаја браће Битићи, до НАТО агресије.

- Дакле, свако из свог угла, али на цивилизован и пристојан начин смо размијенили различите ставове и мишљења. Важно је да одржавамо контакт са спољнополитичким Одбором конгреса - истакао је Вучић.

Вучић је пренио и да му је Енгел рекао да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да буде и пријатељ Срба.  

И потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић разговарао је са  Елиотом Енгелом о билатералним односима Србије и САД.

Како је саопштено из његовог кабинета, Маринковић је конгресмена Енгела упознао с низом активности које су спровеле институције Србије и Амбасада САД, а којима је обиљежено пријатељство српског и америчког народа.