latinica  ћирилица
04/07/2019 |  17:56 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Приштина забранила улазак свим српским званичницима на територију Космета

Приштина је донијела одлуку да ниједном српском званичнику неће дозволити улазак на територију Космета.

Ова одлука, како је образложено, донијесена је због наводних пријетњи Србије на Косову, пропаганде и покушаја да се изазове хуманитарна криза на сјеверу. Из Београда поручују да ова одлука представља шамар међународној заједници и Европи и да ће бити повод за још снажнију дипломатску активност Србије.

Одлука Приштине директна је посљедица вишемјесечног ћутања међународне заједнице на увођење такси на српску робу, оцјењује директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Подсјећа да је Београд већ зауставио чланство Приштине у девет међународних организација и да је 13 земаља повукло признање независности такозваног Косова.

- Ово је стравичан шамар у лице читавој међународној заједници, ово је удар на темеље слободе кретања, на темеље свих европских принципа - напомиње Ђурић.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да забрана уласка званичницима Србије на простор Косова и Метохију представља одмазду шиптарског руководства и још један доказ да Приштина бјежи од дијалога по сваку цијену.

Предсједник Скупштинског одбора за Космет Милован Дрецун сматра да овим потезом Приштина жели скренути пажњу са питања које је Александар Вучић поставио Приштини и Тирани о Фљориму Ејупију.

- Кључно питање је да се објасни шта је радио Ејупи на аеродрому Ринас, а не да се повлаче даље једнострани потези који су усмерени ка томе да се потпуно онемогући наставак било каквих разговора и да се изазову инциденти - навео је Дрецун.

Одлука Приштине довешће до даљег заоштравања ситуације на Космету и шире, јер такви потези коинцидирају са корацима ка стварању Велике Албаније, као што је уједињавање дипломатија такозваног Косова и Тиране, упозорава бивши министар иностраних послова Живадин Јовановић.

- Све говори о једном плану за заоштравање ситуације и о неком веровању да се Србија може принудити да одустане од своје принципијелне позиције – мислим да су то, да кажем, погрешне рачунице - истиче Јовановић.

Српска листа позвала је међународну заједницу да не буде глува и слијепа на антисрпско понашање Приштине и апеловала на грађане да остану прибрани. Из Брисела поручују да ЕУ очекује поштовање споразума о посјетама званичника, који је постигнут у оквиру дијалога Београда и Приштине.