latinica  ћирилица
07/07/2019 |  16:19 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Албанија отказала учешће на Самиту из "солидарности према самопроглашеним Косовом"

Албанија је отказала учешће на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, који ће у наредна два дана бити одржан у БиХ, у знак солидарности са /самопроглашеним/ Косовом, саопштио је албански министар спољних послова Гент Цакај.
Гент Чакај (Фото:punetejashtme.gov.al) -
Гент Чакај (Фото:punetejashtme.gov.al)

- Однос организатора према /самопроглашеном/ Косову је неприхватљив и супротности је са циљем стварања атмосфере повјерења, добросусједских односа и стабилности. Нема сарадње без једнаког третмана. Остајемо заједно - написао је Цакај на Твитеру.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи рекао је раније да неће присуствовати Самиту СЕЦЦП-а, јер је, како је навео, позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе-учеснице.

У кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика раније је Срни речено да Предсједништво БиХ није на СЕЕЦП позвало никакву "Републику Косово", коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјект Косово са фус нотом.

Учешће Косова на СЕЕЦП ријешено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово - Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фусноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају.