latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:13 ⇒ 09:14 | Аутор: Глас Српске

Селак: Без културе сјећања не можемо напријед

Социјалистичка партија гаји сјећање на 4. јули који се у бившој СФРЈ обиљежавао као Дан устанка против страних окупатора и њихових слуга, али и на бројне невине жртве из тог периода због чега смо припремили иницијативу да једна од улица у Бањалуци добије назив Улица шарговачких ученика у помен на 52 ученика школе у Шарговцу које су усташе убиле у школским клупама 1942. године, поручује посланик у Народној скупштини Српске и предсједник бањалучког одбора Социјалистичке партије Горан Селак, у интервјуу за Глас Српске.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

- Социјалистичка партија ће се и даље залагати за то да се у Бањалуци и Српској његује култура сјећања на ослободилачке ратове и све невино страдале. Фокус нашег дјеловања јесте на јачању привреде и економског развоја, али у исто вријеме се боримо да обиљежавамо важне датуме из свих ослободилачких ратова, да чувамо сјећање на невине жртве и да све то пренесемо и генерацијама које долазе - каже Селак.

Интервју преносимо у цијелости:

ГЛАС: Зашто је то значајно?

СЕЛАК: Напредак и развој друштва јесу приоритети, али нема напретка уколико немамо културу сјећања и уколико не његујемо слободарску традицију нашег народа. Социјалистичка партија организује и активно учествује у обиљежавањима великих битака и догађаја из наше историје и тако ће бити и даље.

ГЛАС: Које су то конкретне активности које најављујете?

СЕЛАК: Споменуо сам већ иницијативу да се једна од бањалучких улица назове Улица шарговачких ученика. То је најстрашнији и најцрњи дио историје Бањалуке, о којем се ћутало деценијама и злочин какав нормалан људски ум не може да схвати, а неком ко није одавде, било би тешко и да повјерује да се то уопште десило. Управо зато је потребно да у Бањалуци имамо такву улицу.

ГЛАС: Поменули сте покретање више иницијатива везаних за културу сјећања. Који су то други пројекти? 

СЕЛАК: Не ради се о нашем пројекту, него о подршци већ постојећој иницијативи Удружења “Јадовно 1941” да се једна улица у Бањалуци назове Улица жртава Јадовна и Пага, која је већ прошла све процедуре и ваљда “заглавила” у нечијој ладици. О овом комплексу логора се и данас мало тога зна и да није потомака жртава и поменутог удружења и данас би мало ко овдје знао да се све то уопште и дешавало. Поново истичем, морамо као друштво сложно да станемо иза оваквих иницијатива и пројеката, јер не можемо дозволити да вријеме и заборав униште сјећање и да на тај начин коначно буде остварен циљ злочинаца.


ГЛАС: Шта је са изградњом Спомен-парка код школе у Шарговцу о којем сте раније говорили?

СЕЛАК: Тај пројекат је у фази реализације и предвиђен је најновијим измјенама регулационих планова. Спомен-парк представља минимум оног што смо деценијама били дужни да урадимо у помен страдалима, али и за опомену нама и онима који долазе послије нас. За сваку похвалу је оно што су градска управа и Влада Српске до сада учинили у вези са питањем обиљежавања и помена жртвама злочина у Шарговцу, Дракулићу, Мотикама, Пискавици и руднику Раковац. Спомен-парк код школе у Шарговцу мора да буде мјесто одржавања историјског часа, као што то треба да буде и кућа Петра Кочића на Мањачи или споменик на Бањ брду.