latinica  ћирилица
08/07/2019 |  15:42 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Незапамћено невријеме уништило усјеве, у Бијељини страдало лице током санације (ФОТО)

Олујно невријеме праћено градом и јаком кишом, које је синоћ захватило Републику Српску, највеће штете је причинило у Семберији, дијеловима Подриња, Поткозарја и Посавине. Стотине пољопривредених произвођача остали су без овогодишњег рода кукуруза и других пољоприврдених усјева, воћа и поврћа, због чега је реаговао и ресорни министар. У Бијељини је једно лице смртно страрадало при паду с крова током санације штете настале за вријеме олујног невремена.

Стање је врло забрињавајуће, јер се овакво невријеме у Семберији не памти. Вјетар је поломио стотине хектара кукруза, уништио пластенике и воћњаке. Огромне су материјалне штете и на објектима и механизацији.

Слично је и у другим бројним општинама Српске - Градишци, Српцу, Козарској Дубици, Дервенти, Броду, Братунцу и Сребреници. Више хиљада потрошача у овим општинама је још увијек без електричне енергије. Посла је било и за ватрогасце и комуналне службе који раде на рашчишћавању терена.

Невријеме у Бијељини (Фото: РТРС)

Највећем семберском повртару Младену Лазићу из Голог брда, олујно невријеме уништило је 30 пластеника. Штету процјењјује на више стотина хиљада марака.

На потезу од Бијељине према граничном прелазу Рача и Павловића мосту невријеме је синоћ у касним поподневним сатима нанијело непроцјенјиву штету на кукурузу, дјетелини и пшеници чији је род је скоро уништен.

Олуја је ломила и бетонске стубове помоћних објеката, уништена је пољопривредена механизација и друга добра у сеоским домаћинствимна. Мјештани у овом дијелу Семберије од јутрос санирају последице невремена, поправљају кровове и склањају оборено дрвеће које је вјетар чупао из коријена.

Невријеме у Српцу (Фото: РТРС)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да локалне заједнице формирају комисије за процјену штете у вези са недавним временским непогодама, те да ће се Влада, на основу њихових извјештаја, опредијелити да ли ће и на који начин помоћи оштећеним пољопривредницима.

Пашалић је рекао новинарима у Бањалуци да ће коначне податке и износе у вези с тим имати тек у октобру, с обзиром да ће у међувремену, највјероватније, на усјевима и објектима бити још штете од града и других непогода.

- Ти подаци се увијек збрајају на крају године, а Влада је и до сада помагала када је било штете од града, посебно на објектима - навео је Пашалић, подсјећајући да су прве штете од града, па и поплава, ове године забиљежене у априлу.

Невријеме  у Српцу (Фото: РТРС)

Од индиректних последица невремена, нажалост, једно лице је смртно страдало у Бијељини, а десет их је повријеђено током санације кровова и других радова на рашчишћавању терена након олује, саопштено је у Цивилној заштити.

На цијелом подручју Српске, које је јуче било захваћено невременом, више хиљада потрошача је и даље без електричне енергије, иако су екипе надлежних електродистрибуција од синоћ на терену. Противградна заштита је приправна и данас, а јуче је испаљено 106 противградних ракета.