latinica  ћирилица
09/07/2019 |  08:20 ⇒ 08:26 | Аутор: klix.ba

БиХ би могла да упути протестну ноту; Из Амбасаде Турске тврде да је инцидент преувеличан

Предсједништво БиХ могло би упутити протестну ноту Амбасади Турске у БиХ, с обзиром да је затражен извјештај о јучерашњем инциденту на аеродрому између чланова личног обезбјеђења турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и припадника Граничне полиције БиХ, сазнаје Кликс.
Инцидент на сарајевском аеродрому - Фото: РТРС
Инцидент на сарајевском аеродромуФото: РТРС

С друге стране, из Амбасаде Турске за Кликс тврде да на писти сарајевског аеродрома није дошло до физичког обрачуна, већ само краткотрајне вербалне препирке која је брзо ријешена.

- У догађају нема ништа што би се могло преувеличавати. Односи Турске и Босне и Херцеговине су веома добри. Овако важна посјета не би требало да буде засјењена тако једноставним догађајем - навели су.

Делегацију Турске на Међународном аеродрому у Сарајеву дочекала су лица из протокола Предсједништва БиХ који су од командира Јединице Граничне полиције БиХ затражили информацију и извјештај о инциденту.

Уколико се испостави да су држављани Турске као припадници осигурања прекорачили овлаштења непоштујући законе БиХ и одбијајући контролу на аеродрому, постоји могућност да ће БиХ тражити њихово санкционисање.

Приликом слијетања авиона у којем се налазила делегације Турске на челу с Ердоганом, чланови његовог осигурања су због непримјереног понашања и одбијања процедура и редовне контроле дошли у вербални, а затим и кратки физички окршај са припадницима Граничне полиције БиХ која је надлежна за Међународни аеродром у Сарајеву.

Чланови Ердогановог осигурања и раније су, како сазнаје Кликс, приликом долазака у БиХ исказивали арогантно и бахато понашање, а јуче су изазвали реакцију Граничне полиције БиХ.