X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
09/07/2019 |  09:56 ⇒ 11:31 | Извор: СРНА

Сарадња у Југоисточној Европи комплетна и садржајна активност

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да данашњи самит Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи, који се одржава на Јахорини, представља потврду да сарадња у Југоисточној Европи није само дипломатска фраза него комплетна и садржајна активност.

Он је истакао потребу наставка регионалне сарадње, наводећи да је овај скуп прилика да се размијене мишљења о најважнијим питањима региона, посебно о стању европских и евроатланских интеграција.

Додик је навео да многи актуелно стање у Југоисточној Европи оцјењују да није онакво какво се жељело прије 23 године, када је формиран СЕЕЦП, те додао да је углавном сагласан с том оцјеном, због чега је СЕЕЦП важан и потребан као форум на коме ће се стварати услови за рјешавање бројих питања.

- Учинимо то и данас и овдје - поручио је он.

Додик је у уводном обраћању на пленарној сесији шефова делегација учесница самита СЕЕЦП подсјетио да ни након девет мјесеци није формирана власт на нивоу БиХ.

- Не желим да се мијешам у било чије проблеме, иако мислим да на састанцима можемо разговарати о свему. Наши грађани очекују и трпе посљедице тога што се ми не можемо договорити око неких важних питања - рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ позвао је на укидање такса које су привремене приштинске институције увеле Србији и БиХ.

- Наш проблем са /самопроглашеним/ Косовом је у вези са таксама на извоз роба. Разумијемо да /самопроглашено/ Косово жели да ријеши питање путовања, очекивали смо да ће то бити ријешено на регионалном нивоу. Не видим разлога да БиХ не прихвати оно што је прихватила Србија у односима са /самопроглашеним/ Косовом. Међународне правне обавезе се морају извршавати док су на снази - рекао је Додик.

Он је предложио формирање заједничких комисија Србије, Хрватске и БиХ које ће се бавити свим отвореним питањима, попут граница.

- Предлажем формирање комисија које ће се бавити свим заједничким питањима, као што је питање Неумског залива, те питање имовине која је одлукама из Хрватске стављена у немогућност кориштења из БиХ - рекао је Додик.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Додик је поновио да је против слања војске на границу БиХ са Србијом и Црном Гором.

- Предлажем да се европски експерти састану са представницима ресорних министарстава како би дали приједлоге и нашли рјешење. Требало би да спријечимо кријумчарење људи чија је судбина веома тешка. Дао сам неколико идеја, позивам колеге да буду отворени као и ја - рекао је он.