latinica  ћирилица
09/07/2019 |  09:09 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Пленарна сједница СЕЕЦП на Јахорини - важна регионална сарадња (ФОТО)

На Јахорини је одржана пленарна сједница шефова делегација земаља Самита Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи /СЕЕЦП/.

Другим даном дводневног самита, којим завршава предсједавање Босне и Херцеговине том регионалном иницијативом названом "Боља повезаност за бољи живот", разговарало се о миграцијама, регионалној сарадњи, али и Косову.

Након пленарног дијела сједнице, усвојена је Декларација самита у којој је наглашено да потпуна интеграција региона у ЕУ служи најбољим интересима Европе, те да је безбједност југоисточне Европе главни предуслов за безбједност и стабилност цијелог континента.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у уводном излагању да данашња сједница представља потврду да сарадња у Југоисточној Европи није само дипломатска фраза него комплетна и садржајна активност.

Додик је подсјетио да ни након девет мјесеци није формирана власт на нивоу БиХ.

- Не желим да се мијешам у било чије проблеме, иако мислим да на састанцима можемо разговарати о свему. Наши грађани очекују и трпе посљедице тога што се ми не можемо договорити око неких важних питања - рекао је Додик.

Фото: СРНА

Предсједавајући Предсједништва БиХ позвао је на укидање такса које су привремене приштинске институције увеле Србији и БиХ.

Он је предложио формирање заједничких комисија Србије, Хрватске и БиХ које ће се бавити свим отвореним питањима, попут граница.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Додик је поновио да је против слања војске на границу БиХ са Србијом и Црном Гором.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оцијенио је да је БиХ снажно посвећена регионалној сарадњи и политици добросусједства.

- БиХ је опредијељена за рјешевање међудржавних несугласица мирним путем, уз поштовање начела међународног права, и залаже се за дијалог и тражење обострано прихватљивог рјешења за сва отворена питања - рекао је Џаферовић.

Фото: ССРНА

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је да је неопходно одржати стабилност у региону и додао да се земље региона само заједно лакше и ефикасније могу суочити са изазовима који су пред њима.

На тај начин ће се, истакао је он, показати да простор југоисточне Европе свакако припада ЕУ и да свака земља која још није добила статус земље чланице ЕУ може проћи изазове које намеће пријемна процедура за то чланство.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Процес сарадње Југоисточне Европе не препознаје тзв. републику Косово, као ни домаћин Самита - БиХ.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће његова земља на најбољи начин реализовати мандат предсједавања СЕЕЦП-ом.

Говорећи о миграцијама, Ердоган је рекао да је Турска уточиште за око четири милиона миграната, већином из Сирије.

На самиту су учествовали предсједник Турске Реџип Тајип Ердоган, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, премијерка Србије Ана Брнабић, предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, предсједник Албаније Иљир Мета и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Фото: СРНА

Самиту су присуствовали и румунски министар истраживања Николае Хурдук, државни секретар у хрватском Министарству иностраних и европских послова Здравка Бушић, те амбасадори Грчке у БиХ Георгиос Илиопулос и Словеније Зорица Букинац, представник Молдавије Олег Цулеа, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и замјеник генералног директора Европске службе за спољне активности Ангелина Ајхорст.

Фото: РТРС

 

У име домаћина скупа - Предсједништва БиХ, предсједавајући Милорад Додик поручио је јуче да је веома важно да односи са свим земљама чланицама процеса буду што је могуће ближи и динамичнији.

У згради Предсједништва БиХ приређена је и свечана вечера у част шефова делегација учесница Самита. Присуствовали су предсједници Турске, Словеније и Сјеверне Македоније, премијерка Србије и премијер Бугарске.

Турски предсједник је, током састанка са члановима Предсједништва БиХ, изразио спремност да се, како је навео, оживи тројни механизам, односно, да се одржи састанак БиХ-Хрватска-Србија.

Највише пажње на састанку посвећено је ауто-путу Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску.