latinica  ћирилица
09/07/2019 |  19:56 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Владиним програмом, у Српској посао за 7.000 незапослених

Посао за хиљаде незапослених у Српској! Управни одбор Завода за запошљавање одобрио је 30 милиона КМ за годишњи Акциони план, којим би требало да буде запослено око 7.000 радника.

Међу 2.500 предузећа, која су испунила услове и којима је одобрен новац за потстицај запошљавању, је и бањалучки ТНТ.

Фирма, која се бави производњом намјештаја и трговином репрпоматеријала, планира да запосли шест нових радника. За сваког запосленог добиће 4.000 КМ подстицаја.

- У почетку ова субвенција доста помогне. То су фактички плаћени доприноси. Биро за запошљавање ми плаћа доприносе за те раднике за сљедећу годину дана. У питању је велика помоћ - каже Добрица Петровић, директор фирме ТНТ.

Новац је одобрен послодавцима, који су аплицирали и испунили услове. Биће рализован у седам програма - приправници, посебне групе у привреди, обука, доквалификација и преквалификација, оснивање тзв. стартап предузећа и програм поврата доприноса.

- Ми смо данас донијели одлуку о одобрењу средстава за запошљавање 6.811 лица у вриједности 30 милиона КМ. Морам да нагласим да је ово највећи акциони план до сада који је реализовао Завод - рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Српске.

Радован Вишковић, премијер Српске истакао је да Влада годину дана за сваког новопримљеног радника плаћа порезе и доприносе сваком послодавцу. Он је навео намјеру у будућности да се период овакве врсте помоћи повећа на двије године.

Растерећење привреде и стимулисање запошљавања у привреди, све са циљем да тај новац стигне у руке радника.

И ово је велики корак ка повећању просјечне нето плате, која би у догледно вријеме требало да буде 1.000 КМ, сматра предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Мислим да се ми полако али сигурно крећемо ка том циљу и у сваком случају не смије од тог циља да одустајемо - наггласила је Цвијановићева.

Првобитно, за овај Акциони план било је одобрено 16 милиона КМ за запошљавање 4.600 радника.

Али, накнадно је овим средствима додато седам милиона суфицита Завода за запошљавање, четири милиона Свјетске банке и донација Владе Србије.

Тако се износ скоро удвостручио, а план запошљавања повећан за још више од 2.000 радника.