X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
10/07/2019 |  18:40 ⇒ 18:42 | Извор: СРНА

Додик: О БиХ као немогућој држави говоре и они који су били плаћени да је промовишу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да већина оних који су били плаћени да промовишу БиХ данас говори о БиХ као пропалој и немогућој земљи, а да је он то говорио још прије десетак година и због тога је био "лош момак" којег је "требало дисциплиновати".
Милорад Додик  (Фото:telegraf.rs) -
Милорад Додик (Фото:telegraf.rs)

Коментаришући оцјену бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера да треба отворити питање Републике Српске и да је БиХ фиктивна држава, Додик каже да то није непознат став Мејера и да он то говори већ неколико година.

- Ријеч је о човјеку који је био активан у вријеме распада бивше Југославије и задужен за одређене просторе и сигурно да је имао добар преглед ситуације што се тога тиче - рекао је Додик за београдски Телеграф.

Предсједавајући Предсједништва БиХ подсјећа да је скоро рекао да је права грешка била да се послије распада Југославије на простору БиХ покушава направити нека нова "мала Југославија".

- Ако није могла велика, како да буде мала. Сваки дан се показује да је то била грешка и да је био историјски тренутак да се то учини. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари - напомиње Додик.

Он подсјећа да се посљедњих година прича о томе да је БиХ стварана на причи о мултиетничности и мултикултурализму, а да је само прије неколико година њемачки канцелар Ангела Меркел, притиснута причама о доласку миграната који су по правилу били друге религије, говорила о краху мултетничности и мултикултуралности у самој Њемачкој.

Истичући да се поставља питање како да се то Републици Српској намеће као проблем, Додик је указао на двоструке аршине Запада.

- Дођете у позицију да странци и Запад кажу: "Може Косово, али ви не можете ништа". По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово - такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од БиХ и још многих земаља креира своју заједничку спољну политику са Албанијом? - упитао је Додик.

Према његовим ријечима, то су процеси који говоре о томе да неко има ексклузивитет и право, а неко наводно нема, али да, када се то преведе на практични језик, значи да Албанци и шиптари имају право на све, а Срби морају да ћуте.

- Зато што је то неко помислио или замислио да би ми морали да слушамо и да се повинујемо, он то у својим анализама и говори да Србима треба донијети неку тешку мјеру, а они ће се временом на то навићи. Ето, ми се нисмо навикли - каже Додик.

Он истиче да је то да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не питање процјена.

- Али, оно што Србија чини јесте да Републици Српској максимално помаже и ово су најбољи тренуци сарадње које Србија и Република Српска имају - нагласио је Додик.

Он је навео да Београд и Бањалука разговарају о развоју могуће политичке ситуације, те да Србија промовише и треба да промовише мир и стабилност у региону, јер је водећа земља која може да буде гарант мира и стабилности.

Додик каже да политички процеси у вези са БиХ иду својим током и да већина људи зна да је то била промашена инвестиција.

- Већина и оних који су били плаћени да то промовишу говоре о пропалој држави, о немогућој држави. Када сам ја то говорио прије десетак година, онда сам био "лош момак" кога је требало дисциплиновати. Ево сада значајан број анализа говори о томе, а најбоље о томе говори стварна ситуација у БиХ, напросто нема хемије - истакао је Додик.

Одговарајући на питање колико је реално да дође до тог сценарија о коме говори Мејер, те да је и он сам показивао на карти евентуалне нове границе, предсједавајући Предсједништва БиХ каже да увијек постоје приче о хипотетичким могућностима, а да се оне претворе у политику.

- Вођен овом претходном причом да неком прихватите све да ради, значи шиптарима и Албанцима, а Србима кажете "ви не можете", наравно да отвара ново мишљење - каже Додик.

Он напомиње да га, када оде ван БиХ, други политичари питају о чему се то ради и да ли је то могуће, али да кад изађу пред камере "причају Босна ово, Босна оно".

- То вам је политичка фарса, оно што су покушали да причају и ставе у фокус оне приче о томе како је то политичка коректност - наводи Додик.

Он напомиње да је једино у политици коректан живот, а он говори да има проблема, додајући да и живот каже да је тешко направити и очекивати да се то направи.

- Ни сами креатори Дејтонског споразума нису рачунали да ће БиХ преживјети и то сад можемо да читамо у неким њиховим анализама и говорима од прије - рекао је Додик.