latinica  ћирилица
11/07/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Маркочевић: Буџет Теслића оптерећен и пред банкротом

Клуб одборника СНСД-а у теслићкој Скупштини одбио је приједлог да у дневни ред јучерашње сједнице буде уврштено кредитно задужење општине од око 6.500.000 КМ јер би додатно угрозило реализацију буџета који је "оптерећен и пред банкротом", рекао је данас члан овог клуба Предраг Маркочевић.
Скупштина општине Теслић - Фото: РТРС
Скупштина општине ТеслићФото: РТРС

Маркочевић је на конференцији за новинаре рекао да је буџет оптерећен и дуговањима, "од којих се нека и прикривају", што је, како тврди, посљедица седмогодишње управе начелника општине Милана Миличевића.

- На примјер, само закључно са 31. децембром прошле године приказана су краткорочна дуговања од 6.000.000 КМ. Дугорочна су 15.000.000 КМ. Међутим, то није све, имамо непотврђених информација да има око 2.000.000 КМ непрокњижених рачуна, већ су пренесени у ову годину - навео је Маркочевић.

Он је рекао да Миличевић кредитним задужењем жели обезбиједити ликвидност општине, те као узрок оптерећења буџета навео и прекомјерна запошљавања у локалној управи.

- Када је господин Миличевић дошао на функцију затекао је око 100 радника. Прошли мјесец на платном списку била су 164 радника. Општина не може обезбиједити текућу ликвидност - нагласио је Маркочевић.

Он сматра да би дио кредитних средстава био усмјерен за текућа пословања, што је недопустиво.

Маркочевић је изразио незадовољство што Општинска управа не жели да прихвати да за реализацију одређених капиталних инвестиција средства буду обезбијеђена од републичких институција, са којима је већ разговарано и које су изразиле спремност да помогну.

Поводом Миличевићевог образложења што је јуче напустио сједницу локалне Скупштине, Маркочевић сматра да је Миличевић у политичким проблемима и да прави отклон од СНСД-а.

- Он је био кандидат за предсједника СДС-а и није прошао. Сада је у ситуацији да дебело зависи од господина /Мирка/ Шаровића /који је изабран за новог предсједника странке/. У јавности су процуриле информације да он /Миличевић/ кокетира са неким другим политичким опцијама - рекао је Маркочевић и додао да има информације да ће Шаровић данас посјетити Миличевића.

Маркочевић је навео да је јутрошњој конференцији за новинаре, коју је организовао начелник општине, хтио да присуствује да би се као потпредсједник Скуштине општине упознао о детаљима и да би на њих могао да реагује, али да га је Миличевић удаљио.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Мишо Стојановић навео је да став да ова политичка опција "жели да казни грађане одбијањем капиталних инвестиција" представља замјену теза, јер су само одбили непотребно кредитно задужење од 6.500.000 КМ.

- Као што се види у приједлогу одлуке, који је начелник доставио на клупе одборницима, милион од тих средстава предвиђен је за финансирање пренесених обавеза. То је милион који буџет општине нема и то је разлог зашто су они хтјели да кредит буде подигнут - рекао је Стојановић и нагласио да постоје други начини за обезбјеђивање неопходних средстава, али је, како каже, начелник одбио да разговара о томе.

Стојановић је додао да постоје сазнања да та средства могу бити обезбијеђена у сарадњи са Владом Српске и напоменуо да такве намјере не смију бити саботиране.