latinica  ћирилица
11/07/2019 |  15:41 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Без сагласности на споразум ЕУ и БиХ о финансирању активности за прошлу годину

Влада Републике Српске саопштила је данас да није сагласна са Споразумом о финансирању државног програма активности за БиХ за прошлу годину између ЕУ, коју представља Европска комисија, и БиХ, коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара.
Влада РС - сједница -
Влада РС - сједница

Влада је истакла да није сагласна са Споразумом, имајући у виду да су у процесу израде акционих докумената за 2018. годину уочена значајна процедурална одступања од одредби одлуке о систему координације процеса европских интеграција у БиХ.

Нису у потпуности уважавани ставови надлежних институција Српске у процесу израде појединих акционих докумената који чине саставни дио Споразума, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се истиче да Влада не прихвата било какве активности које би произилазиле из акционих докумената за ИПА два за 2018. годину, а које нису у складу са уставним рјешењима у БиХ, те са којима се нису сагласиле надлежне институције Републике Српске.

- Влада захтијева да се све будуће активности у вези са програмирањем државних пакета ИПА врше искључиво кроз радна тијела успостављена системом координације процеса европских интеграција у БиХ, при чему је неопходно и неизоставно правовремено учешће свих релевантних институција из Српске у процесу програмирања путем радних тијела формираних у оквиру наведеног система, како би се омогућило ефикасно провођење пројеката у будућем периоду - наведено је у саопштењу.

Влада, која је данас усвојила информацију о Споразуму, задужила је Министарство финансија да у координацији са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу обавијести Министарство финансија и трезора БиХ о овом закључку.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о личном имену којим се уређује појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ.

Важећи Закон о личном имену усвојила је Народна скупштина Републике Српске, на сједници одржаној 30. децембра 1993. године, с тим да је у мањем обиму мијењан 2000. године.

Најзначајнија новина у односу на важећи Закон садржана је у томе што је утврђено да се овај закон односи на лица која посједују држављанство Републике Српске и БиХ и уписана су у матичне књиге рођених у Републици Српској.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Нацрт закона о измјенама о допунама Закона о штрајку због доношења новог Закона о раду, који је општи пропис у овој области.

- С обзиром на то да Закон о раду више не познаје појам "већински репрезентативни" синдикат и удружење послодаваца организованих на нивоу Републике Српске, већ су овим законом, поред осталог, прописани услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике, било је неопходно ускладити овај закон са Законом о раду - појашњено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је потребно ускладити одредбе Закона о штрајку са новим правним институтима прописаним Законом о мирном рјешавању радних спорова, којим се уређује поступак мирног рјешавања интересних и правних колективних радних спорова.

Влада Српске усвојила је информацију о активностима на изради Програма економских реформи Републике Српске за период од 2020. до 2022. године и координацији активности везаних за припрему Програма економских реформи БиХ за период од 2020. до 2022. године.

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на план утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за период од 1. јануара до 30. септембра у износу од 560.501 КМ, од чега је за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова планирано 231.506 КМ.

Текући грантови спортским организацијама планирани су у износу од 149.798 КМ.

За текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања планиране су 41.262 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Текући грантови непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице износе 18.654 КМ, за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих 12.256 КМ, текући грантови младима и омладинским организацијама у руралним срединама износе 6.809 КМ, а исто толико и текући грантови за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања.

Текући грантови спортским организацијама лица са инвалидитетом у Српској планирани су у износу од 11.575 КМ, текући грантови за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту у износу 17.022 КМ, текући грантови за национална спортска признања Српске у износу 32.683 КМ, текући грантови врхунским и перспективним спортистима у Српској у износу 23.150 КМ, те текући грантови удружењима од јавног интереса 6.250 КМ.

За текуће грантове јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката планиране су 2.723 КМ.

Влада за реализацију ове одлуке задужује Министарство породице, омладине и спорта и Министарство финансија.

Влада је дала и сагласност на план утрошка средстава за основне школе за период од 1. јануара до 30. септембра у износу од 815.656 КМ, од чега за издатке за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката 509.758 КМ, те за издатке за набавку постројења и опреме 305.898 КМ.

За реализацију ове одлуке задужују се Министарство просвјете и културе и Министарство финансија.

Влада је на данашњој сједници усвојила информацију о пројекту "Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ, Црној Гори и Србији".

Републички секретаријат за расељена лица и миграције, рјешавајући стамбене и друге проблеме расељених лица, избјеглица и повратника реализује Регионални програм стамбеног збрињавања /РСП/ који се финансира из донаторских средстава.

Програмом је предвиђено да се посебна пажња посвети стамбеном збрињавању, усељивости и економској одрживости корисника за шта је ангажован ЦРС /Catholic Releif Services/.

У протекле три године су кроз овај пројекат, као и пројекат комплементарне подршке РСП‐у који је подржан од швајцарске Владе, обухваћене 42 општине, а подржана су укупно 433 корисника РСП‐а.

Циљ пројекта "Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ" је наставак успјешног повратка или интеграције корисника Регионалног стамбеног пројекта у 12 циљних општина, на начин да је успостављена њихова економска одрживост и обезбијеђен модел социјалног становања.

Републички секретаријат ће да удружи средства са ЦРС-ом у оквиру овог пројекта за реализацију овог циља треће компоненте у износу од 30.000 КМ, при чему укупна вриједност пројекта у овој години износи 609.909 КМ, од чега Канцеларија за популацију, избјеглице и миграције Владе САД учествује са 515.614 КМ, а ЦРС са 64.295 КМ.