X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
12/07/2019 |  11:19 ⇒ 12:04 | Извор: СРНА

Стевандић: Лицемјерни ОХР уцјењује српске лидере

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је понашање ОХР-а који се дрзнуо да уцјењује српске лидере као услов да искаже пијетет према српским жртвама у протеклом рату, а поготово онима у околини Сребренице, незабиљежено у досадашњој дипломатској и политичкој пракси.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Замислите, уцјењиваћемо српске лидере и то је услов да искажемо пијетет према српским жртвама. Ако је и од ОХР-а, много је - рекао је Стевандић Срни, коментаришући изјаве из ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ.

Стевандић, који је и лидер Уједињене Српске, оцијенио је посљедње ставове и понашање ОХР-а као крајње лицемјерне.

ОХР је истакао да ће озбиљно почети да размишља о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво кад се за то створе услови - "када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава, што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

- Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју - додаје се у одговору из ОХР-а.

Повезане вијести: 

Вријеме је да ОХР оде и да се прекине селективна правда