latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:49 ⇒ 13/07/2019 | 09:22 | Аутор: РТРС

Вријеме је да ОХР оде и да се прекине селективна правда

На изјаву ОХР-а да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ, данас оштра реаговања из Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су ОХР и међународна заједница у БиХ увијек били антисрпски мотивисани, једнострани и у функцији подршке једној причи и страни, прије свега бошњачко-муслиманској.

Коментаришући став ОХР-а Додик је истакао да такав став ОХР-а није ништа ново од /Бењамина/ Калаја до /Валентина/ Инцка који припадају истој држави и истој идеологији.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је Срни да су несувисле изјаве ОХР-а да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ.

- То су велике глупости међународне заједнице... Ту се нема шта рећи, то је јасно као дан. Не може се један злочин правдати, а други не, један признати, други не признати. Потребан је једнак приступ - оцијенио је Кузмановић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је Срни да не зна шта у БиХ тражи високи представник Валентин Инцко уколико сматра да су важне само бошњачке жртве, а не 3.200 Срба убијених у околини Сребренице.

- Он не зна да је, према попису из 1981. године, у БиХ више било Срба него муслимана. Ако он сматра да 3.200 српских жртава у околини Сребренице није важно, не знам шта тражи у БиХ - рекао је Дукић.

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је понашање ОХР-а који се дрзнуо да уцјењује српске лидере као услов да искаже пијетет према српским жртвама у протеклом рату, а поготово онима у околини Сребренице, незабиљежено у досадашњој дипломатској и политичкој пракси.

- Замислите, уцјењиваћемо српске лидере и то је услов да искажемо пијетет према српским жртвама. Ако је и од ОХР-а, много је - рекао је Стевандић Срни.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је крајње вријеме да високи представник у БиХ Валентин Инцко, који подржава искључиво бошњачке политичке интересе, напусти БиХ и остави је да се развија у духу демократије и толеранције.

Кошарац је рекао да је то само једна у низу потврда да је Инцко "мегафон бошњачке политике".

Чињеница да су ОХР-у потребни политички услови да би дошли на комеморацију српским жртвама потврђује да је ОХР све вријеме пристрасан, и даље заробљен у пропаганди муслиманске стране и упорно кривотвори истину, оцијенио је Дарко Младић, син некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Дарко Младић је изјаву ОХР-а оцијенио као чисти безобразлук.

ОХР треба да оде из БиХ јер селективним доласком на комеморације жртвама из претходног рата говори да не признаје српске жртве и доприноси још већим подјелама у друштву, рекла је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

- Вријеме је да оду и да се прекине селективна правда. Њима су српске жртве нешто нормално, којима не треба одавати почаст. С друге стране, постали су лобисти и пропагатори посебно бошњачких жртава у свијету - навела је Рајилићева.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало изјавио је Срни да је свака жртва у протеклом рату у БиХ иста, те оцијенио лицемјерним ставове ОХР-а да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници, говорити против БиХ и слично.

Бундало је поручио да би људи из ОХР-а, ако су достојанствени и коректни, требало да цијене сваку жртву на исти начин.

Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да би многа питања била договорена и ријешена да је ОХР напустио БиХ.

Стевановићева је рекла Срни да међународна заједница, нажалост, од рата нема једнак приступ жртвама у протеклом рату и није много допринијела помирењу у БиХ.

Политички аналитичар Бранко Радун изјавио је да измишљена прича о "геноциду" у Сребреници, на којој ОХР инсистира, служи да онемогући нормализацију односа Бањалуке и Сарајева, као и договор Срба и Бошњака, којим би високи представник у БиХ Валентин Инцко и међународна заједница, као тутор институција у БиХ, изгубили на значају.

- Они који желе нестабилну БиХ да би њом лакше управљали користе Сребреницу као нешто што ствара непремостив јаз Срба и Бошњака - рекао је Радун Срни и нагласио да се та кампања да Срби признају "геноцид" у Сребреници води дуже од двије деценије и да она неће стати.

Република Српска и Србија морају одбацити политичка условљавања ОХР-а у вези са њиховим присуством комеморацијама српским жртвама, јер је ријеч о директном удару на српске националне интересе, али и истину, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић упозорава да се ОХР посљедњим иступима и ставовима потпуно сврстао на линију бошњачке ратне политике из деведесетих година прошлог вијека.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је потпуно неразумним и необјашњивим став Валентина Инцка.

- Видимо и овај пут да је високи представник показао потпуно солидарисање са истином по мјери бошњачких политичара и да је потпуно незаинтересован за трагедију српског народа у протеклом рату - рекла је Мајкићева, констатујући да то није ни први ни посљедњи пут

.Према њеним ријечима, представници међународне заједнице треба да знају да постоје разлози због којих српски представници у институцијама БиХ никада неће моћи прихватити закон о забрани негирања геноцида.

Мајкићева истиче да је питање квалификовања догађаја у Сребреници као геноцида отворено и да ће се на њему у будућности радити.

- Најбоље је о томе рекао португалски генерал Карлос Мартинез, који је био замјеник шефа мисије војних посматрача у БиХ и Хрватској. Он каже да није било геноцида у Сребреници јер није било предумишљаја, јер да је постојала геноцидна намјера, Војска Републике Српске би затворила сребреничку енклаву тако да нико не може побјећи, а умјесто тога остављени су коридори за повлачење Бошњака према сјеверу и западу - навела је Мајкићева.