latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:58 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Кошарац: Инцко је мегафон бошњачке политике

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је крајње вријеме да високи представник у БиХ Валентин Инцко, који подржава искључиво бошњачке политичке интересе, напусти БиХ и остави је да се развија у духу демократије и толеранције.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ, Кошарац је рекао да је то само једна у низу потврда да је Инцко "мегафон бошњачке политике".

Напомињући да је потребно да се на универзалан начин расправља о свим питањима у БиХ, Кошарац је истакао да је видљив једностран приступ високог представника свим проблемима у БиХ и да је увијек оријентисан у интересу Бошњака.

- Инцко је на страни бошњачке политичке елите и њихових националних интереса, иако би високи представници и представници међународне заједнице требало да имају једнак приступ свим, па и националним питањима три конститутивна народа - сматра он.

Кошарац је рекао да Инцко не треба да условљава ко ће имати какве политичке ставове о неким догађајима у ратном периоду, већ да шири потребу за мирним, толерантним и демократским развојем БиХ.

- Инцко не смије да се сврстава само на једну страну - страну Бошњака, који када год западну у било какву политичку утакмицу имају за партнера високог представника, умјесто да партнерство развијају са представницима друга два конститутивна народа - рекао је Кошарац.

Примјетно је, каже он, да високи представник не долази на обиљежавање страдања српског народа који ће увијек у миру и достојанству обиљежавати страдања својих сународника.

- Наш став је врло јасан и од њега нећемо одустати – ратни злочин почињен је и над српским народом. Била је то политика Алије Изетбеговића, те политичког и војног врха такозване републике БиХ која је базирала свој политички имератив да БиХ буде искључиво муслиманска земља - подсјетио је Кошарац.

Он је напоменуо да нико не негира да су Бошњаци страдали у претходном рату и да сви који су чинили ратне злочине морају за то и одговарати, али да такав приступ не постоји код бошњачке политичке елите, ни код високог представника када је у питању страдање српског народа.

- Овакве изјаве високог представника не доприносе развоју добрих односа, нити једном демократском, развијеном односу у БиХ. Не доприносе ни томе да се сложимо да су страдала сва три народа, јер је чињеница да су сви страдали и да за ратне злочине треба да одговарају сви, без обзира како се ко зове - рекао је Кошарац.

Он је рекао да се наставља уплитање дијела међународне заједнице и високог представника у перцепцију дешавања у ратном периоду у БиХ, "као и подршка Хашком трибуналу и Суду БиХ који дијели селективну правду, умјесто да на универзалан начин процесуирају ратне злочине у БиХ".

- Очигледно је да високи представник даје подршку само бошњачким интересима и то потврђује наш став да је неопходно да напусти БиХ, која не може напредовати све док су високи представници само у функцији једног народа - додао је Кошарац.

Коментаришући јучерашњу тврдњу високог представника да ће наредне године БиХ сигурно добити закон о негирању геноцида, Кошарац је рекао да високи представник шири небулозе и износи паушалне политичке ставове у БиХ, чиме показује да је некредибилан.

- Високи представник има могућност да наметне закон, јер има бонска овлаштења, али закони који су наметали високи представници нису имали позитивне ефекте. Осим тога, наметнуте законе неопходно је верификовати у парламенту БиХ. Ми смо за универзалан приступ процесуирања ратних злочина, али нећемо никада дати верификацију фалсификатима који промовише бошњачка компонента и високи представник - поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да Република Српска улаже своје капацитете како би се дефинисала коначна истина о догађајима у и око Сребренице од 1992. до 1995.године, због чега је и формирала Комисију за Сребреницу.

- Свједоци смо различитих облика фалсификата о догађајима у Сребреници, а истину оспоравају одређене структуре окупљене око високог представника - оцијенио је Кошарац.

Из ОХР-а су навели да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво, када се "за то створе услови, односно када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

- Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју - додаје се у одговору из ОХР-а.

Повезане вијести: 

Вријеме је да ОХР оде и да се прекине селективна правда