latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:48 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Шипово: Формиран кластер "Крајина"

У Шипову је данас одржана оснивачка скупштина кластера "Крајина" у који су укључени представници свих сектора из 12 општина Подручне јединице Бањалука.
Шипово - одржана оснивачка скупштина кластера "Крајина" - Фото: СРНА
Шипово - одржана оснивачка скупштина кластера "Крајина"Фото: СРНА

Стручни сарадник у ресору за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Милован Ћућић рекао је да је циљ формирања кластера удруживање и међусобна сарадња свих субјеката из области пољопривреде.

- То је удружење удружења, задруга и приватних лица које ће допринијети бољем лобирању код институција, добављача опреме и сировина што ће пољопривредницима смањити трошкове и повећати добит - рекао је Ћућић новинарима.

Он је додао да се кластер организује уз помоћ ИФАД пројекта "Смањење сиромаштва на селу".

Менаџер пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима Драган Вучковић каже да је ово трећи формирани кластер у Српској, од укупно седам колико је планирано, наводећи да ће регије у будућности планирати заједнички пољопривредни развој.

- Ми смо прво направили иницијативне одборе по регијама састављене од представника пољопривредника, односно удружења, задруга, откупљивача, локалних заједница и агенција за локални развој и осталих који имају заједнички интерес да раде на развоју пољопривреде - објаснио је Вучковић.

Начелник општине Шипово Милан Ковач подржава овај вид организовања и сматра да ће чланови овог кластера моћи ефикасније да остварују своје циљеве.

- Ријеч је о једном вишем облику организовања - то је једна функционално-технолошка повезаност како би сви заједно дјеловали, како према добављачима, тако и према произвођачима - истакао је Ковач.

Пољопривредник Маринко Војиновић из Горице код Шипова нада се да ће уз новоформирани кластер наћи тржиште за своје производе.

- Имам 15 музних грла, производимо око 15 килограма сира дневно. Тренутно немамо стално тржиште, а надам се да ће то сада бити много боље и да ћемо их једног дана пласирати и у маркете - рекао је Војиновић.

У кластер "Крајина" биће укључена предузећа, задруге, удружења, представници Ресора за пружање стручних услуга Министарства и представници Пољопривредног факултета.