X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/07/2019 |  16:33 | Извор: СРНА

Вулин: Нико да не помисли да ће српском народу моћи да пише историју

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да нико не треба ни да помисли да ће српском народу моћи да пише историју и да ће Срби пристајати да им туђа лаж постане истина, а да им стварност постане зло које други препознају у себи.
Александар Вулин (Фото: Sputnik/Grigori Syssojew) -
Александар Вулин (Фото: Sputnik/Grigori Syssojew)

- Када од нас велики и моћни траже да признајемо геноциде које нисмо починили, да пишемо историју како они мисле да треба да је пишемо или траже да честито и часно име свог народа бацимо на терен дневне политике, да се заборавимо и самопоништимо, онда знамо колико је вриједно и велико што смо изабрали да сами одлучујемо о себи, да своју историју пишемо сами и да о њој говоримо онако како је било - рекао је Вулин код Споменика Незнаном јунаку на Авали.

Из Министарства одбране Србије саопштено је да је Вулин у обраћању официрима, који су завршили Командно-штабно усавршавање Школе националне одбране, подсјетио да је Србија обиљежила 100 година од завршетка Првог свјетског рата и 20 година од завршетка НАТО агресије, и научила много из историје 

- Научили смо у ратовима које нисмо тражили и нисмо водили својом вољом, које нисмо изазвали - да смо их добијали и у њима побјеђивали зато што су народ и војска били једно и зато што су вриједности за које смо се борили биле вриједности сваког човјека, које свако може да прихвати и да разумије - рекао је Вулин.

Он је поручио да су Срби научили посебно након грађанских ратова на простору бивше Југославије, да тамо гдје нема српске војске, ни српске државе, за Србе нема ни правде, ни саосјећања, ни пажње. 

- Научили смо и да само снажна српска држава и снажна војска, која је у стању да одговори на сваки изазов, јесу довољан гарант да ћемо трајати и живјети тамо гдје смо се родили. Не тамо гдје нас је неко довео, послао, ни тамо гдје би неко могао о нама да говори као о агресору, већ тамо гдје смо се родили. Без обзира да ли се тамо протежу границе државе Србије, српски народ има право да очекује пажњу и заштиту своје државе и своје војске - нагласио је Вулин.