latinica  ћирилица
13/07/2019 |  19:16 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Глумац Војин Ћетковић предсједава жиријем "Кестенбурга"

У Београду је одржан радни састанак, поводом организовања Међународног фестивала студентских позоришта, познатог под именом “Кестенбург”. Овогодишња смотра студентских театара биће одржана под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић у бањалучким театрима. Нови предсједник фестивалског жирија биће глумац Војин Ћетковић.

"Кестенбург" постаје традиционални и, што је можда важније, интернационални фестивал студентских позоришта. Даске које живот значе биће мјеста на којима ће публика уживати, а млади глумци размјењивати искуства.

- Кестенбург 2019. године овај пут има заиста велику подршку јавних личности из читавог свијета. Ту прије свега мислим на оне који нам долазе из Сједињених Америчких Држава, Јужне Кореје, па и из Европске уније - рекао је Александар Пејаковић, директор фестивала. 

Неда Симић Жерајић, уредник фестивала, истакла је да су се ове године потрудили да доведу позоришта из цијелог свијета.

- У прилог томе иде и је чињеница да имамо студентска позоришта са три континента. Први пут САД, на задовољство нас и позоришне публике и мислим да ће заиста бити интересантно да видимо шта је то у жижи младих позоришних стваралаца из Европе, Азије и Америке - нагласила је Жерајићева.

Популарни глумац Војин Ћетковић радо је прихватио позив да предсједава фестивалском жирију и истовремено изразио задовољство што ће поново доћи у Републику Српску.

- Увијек ми је било посебно задовољство да дођем, нарочито у Бањалуку, а сад сам обишао неке крајеве у којима никад нисам био. Били смо у домовима културе у којима се годинама ништа није дешавало. Ево, отворили смо и Дом културе у Невесињу, који носи име "Небојша Глоговац". Било је дирљиво, одиграли смо двије представе - истакао је Ћетковић.

Овогодишњи, четврти по реду "Кестенбург", одржаваће се у свим бањалучким позориштима, а предвиђено је да траје од 17. до 20. новембра.