X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
15/07/2019 |  17:38 | Извор: dnevni avaz

Зашто је Здравко Мамић позван наредне седмице у Суд БиХ?

У Суду БиХ наредне седмице биће одржано рочиште Здравку Мамићу, бившем савјетнику Фудбалског клуба Динамо, а по захтјеву правосуђа Хрватске да се он изручи тој држави.
Мамић стигао у Суд БиХ - Фото: dnevni avaz
Мамић стигао у Суд БиХФото: dnevni avaz

Ову информацију потврдио је за Аваз Здравко Рајић, Мамићев адвокат.

Како је Рајић рекао, усмено је обавијештен о одржавању судског рочишта на којем ће се одлучивати о томе постоји ли услови да се Мамић, према новој УСКОК оптужници, изручи Жупанијском суду у Осијеку.

Рочиште је заказано за 23. јули.

Суд БиХ прије мјесец је одбио захтјев да се Мамићу одреди екстрадициони притвор, а одређене су му мјере забране. Тада је његов адвокат Рајић рекао да већина дјела за која се Мамић терети по новој оптужници датира од прије потписаног споразума између БиХ и Хрватске.

Суд БиХ сада по примљеној документацији мора утврдити је ли дјело за које је Мамић оптужен у складу са споразумом о међусобном изручењу властитих држављана, који су Хрватска и БиХ склопиле 2012., а на снагу је ступио двије године касније.

Поготово што Мамић, уз хрватско, има и држављанство БиХ и, да би био изручен Хрватској, дјела за која се терети морају бити почињена у склопу злочиначког удружења и морају бити почињена након потписивања споразума.

Раније је Суд БиХ утврдио да, према првој оптужници УСКОК, због чега је осуђен на шест и по година затвора, нису испуњени услови за изручење, чиме се водио и министар правде Јосип Грубеша и донио одлуку да Мамића не изручи Хрватској.

Мамић је 6. јуна прошле године осуђен на шест и по година затвора због извлачења око 15,5 милиона евра из Динама, али је непосредно прије изрицања пресуде стигао у Међугорје, гдје се и данас налази.