X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:19 ⇒ 14:36 | Извор: Б92

Црвени тепих и за растанак: Au revoir Макрон (ФОТО)

Предсједник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посјету Србији, а до авиона на аеродрому "Никола Тесла" испратио га је предсједник Србије.
Вучић-Макрон (Фото:Tanjug,Predsedništvo Srbije) -
Вучић-Макрон (Фото:Tanjug,Predsedništvo Srbije)

Растанак двојице лидера био је срдачан, као што је био и сам дочек високог госта из Париза.

Вучић је Макрона испратио уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије. 

Испраћај Макрона на аеродрому (Фото: Предсједништво Србије)

Маркон је јуче имао званичне састанке и друге активности, којима је печат дало његово обраћање код Споменика захвалности Француској и поруке српском народу да су Француској и даље "у срцу".

Такође, двојица лидера одали су почаст и браниоцима Београда и српској хероини из Блаканских и Првог свјетског рата Милунки Савић.

Данас, другог данас посјете Макрон је, заједно са Вучићем, разговарао са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих из цијелог региона.

Након тог састанка, за крај посјете, Макрон је разговарао и са умјетницима и истакнутим јавним личностима Србије, који представљају спону измеду Србије и Француске.

Током посјете, француски предсједник је послао јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.Истакао је да ће се ангажовати да се обнови дијалог и постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Њемачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје мјесто у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.

Извор: Б92, РТС