latinica  ћирилица
17/07/2019 |  15:58 | Аутор: РТРС

Ђокић: БиХ није у интересу нови спор са Хрватском

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас Срни да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поступио одоговорно када је покренуо иницијативу за заштиту виталног националног интереса, оцијенивши да БиХ није потребан спор са Хрватском и да би то још више закомпликовао односе када је ријеч о отвореним питањима које од раније имају ове двије земље.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Ако би настао и трајао нови спор штету би имала Република Српска и српски народ. Због тога сматрам оправданим тај потез и не видим ниједан разлог за то да изградња Пељешког моста не буде настављена на основу раније утврђене динамике, тим прије што је и Хрватска активностима у вези са изградњом моста на Сави код Градишке показала да жели градити односе са БиХ и рјешавати отворена питања која подстичу развој - нагласио је Ђокић.

Он је оцијенио да је због тога Додик поступио одговорно, те изразио очекивање да ће у Народној скупштини тај став имати двотрећинску подршку народних посланика.

- И опозиција би требала да подржи став српског члана Предсједништва БиХ. Ово је тренутак у којем сви из Српске треба да покажемо јединство због тога што би у случају да буде отворен спор то могло нанијети штету Републици Српској. И посланици опозиције треба да брину о дугорочним и стратешким интересима Српске и зато очекујем да и они то подрже - нагласио је Ђокић.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа за и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, посебно имајући у виду да је послије неколико година уговорена изградња моста на Сави у Градишци.