latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:43 | Аутор: СРНА

Китаровић: Нећу допустити блаћење полицајаца

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је на Крку истакла да неће допустити блаћење хрватских полицијаца, указујући да они не штите само своју земљу, него и читаву ЕУ.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

Китаровићева је, на питање новинара да прокоментарише то што је Канцеларија за заштиту грађана Хрватске јуче објавила да је крајем марта примила анонимно писмо једног хрватског полицајца који је написао да им је наређено да мигрантима узимају новац и мобилне телефоне, указала да сваки полицајац на граници има право да пријави неправилности, прије свих надлежним тијелима која морају да спроведу истрагу.

"- инистар /унутрашњих послова Давор/ Божиновић увјерио ме да се за сваку ваљану пријаву воде одговарајуће истраге. Лично сам била на граници - не зна се ко су и шта су ти људи /мигранти/ и зашто долазе - рекла је Китаровићева.

Китаровићева је хрватским медијима поручила да, у овом случају морају да представљају хрватску страну приче, а не да се поводе за страним медијима који, како је рекла, раде у ко зна чијем интересу.

Она је поново прозвала заштитника грађана Хрватске Лору Видовић, која, како је рекла, није била на терену, односно тамо гдје мигранти илегално улазе у Хрватску, преноси портал "Индекс".

"- Њен први задатак је да брани права хрватских држављана који не могу да воде нормалан живот. Када сам била на терену, људи су ми добацивали: `Предсједнице, када ћете нам омогућити да се нормално можемо возити ноћу?`. Нећу допустити блаћење полицајаца ни у Хрватској, ни било гдје у Европи, јер они не штите само Хрватску него цијелу ЕУ -  поручила је Китаровићева.

Упитана да прокоментарише критике које стижу из европских медија на њено признање швајцарској телевизији да хрватска полиција користи технику "одгуривања" /пусх бацк/ и притом се служи насиљем, Китаровићева је рекла да оно што је та телевизија урадила није професионално и да такве ствари раде само најгори таблоиди.

Она је поновила да је тада рекла да полиција у односу са мигрантима примјењује одговарајућу силу, а не, како је швајцарска телевизија превела, да је примијењено насиље.

- Рекла сам одговарајућа сила - која не прелази границе прописане хрватским и европским законодавством, а понекад је потребна - рекла је Китаровићева.

Китаровићева је додала да је швајцарска телевизија требало да покаже поштовање према њеној изјави.

- Колико знам, у Швајцарској је спроведен референдум којим се тражи да се не допуштају даље миграције у ту земљу. Занима ме како би реаговала њихова гранична полиција када би се на њиховој граници нашло онолико миграната колико се данас налази на граници БиХ - рекла је Китаровићева.

Из Канцеларије заштитника грађана Хрватске јуче саопштено да им је крајем марта стигло анонимно писмо једног полицијског службеника граничне полиције о поступању према мигрантима, односно наредби надређених да све мигранте враћају на подручје БиХ и то "без папира и без процесуирања", да не би оставили трагове.

У саопштењу је наведено да је у писму указано да је припадницима граничне полиције наређено да мигрантима притом узму новац, разбију мобилне телефоне и баце их у ријеку или задрже за себе.

Организација "Хјуман рајтс воч" објавила је у понедјељак, 15. јула, отворено писмо упућено хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић у којем је указано да Хрватска треба смјеста да престане са противзаконитим протјеривањем миграната и тражилаца азила у БиХ, што се у појединим случајевима врши и употребом силе.

У отвореном писму наведено је да је Китаровићева током недавног интервјуа за швајцарску телевизију СРФ признала да хрватска гранична полиција од 9. јула противзаконито протјерује мигранте, што је супротно од ранијих изјава хрватских службеника који су одбацивали оптужбе о насиљу према мигрантима.