latinica  ћирилица
18/07/2019 |  15:42 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

За болницу у Зворнику 25 милиона КМ

Влада Републике Српске утврдила је приједлоге измјена и допуна три закона који се односе на успостављање могућности регистрације привредних друштава и предузетника електронским путем. Влада је усвојила и одлуку о изградњи и опремању новог објекта и реконструкцији постојећих објеката болнице Зворник, за коју је издвојила 25 милиона КМ.

Из Министарства здравља најављују да ће за септембарско засједање Народне скупштине припремати осам закона који ће унаприједити јавно здравство.

Након расписивања јавног и међународног тендера, до краја октобра требало би да почне изградња новог блока болнице у Зворнику. Ово је највећи пројекат у здравству на подручју регије Бирач, за који је Влада Српске одобрила 25 милиона 347.000 КМ са ПДВ-ом.

- Процијењени износ ових радова је око 26 милиона, с тим што споразумом с Владом Србије већ постоје донаторска средства од милион и 515.000 КМ, управо за овај пројекат - каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Иван Поповић, директор Болнице у Зворнику рекао је да ће јавни позив за извођача радова бити отворен 45, а рок за жалбе 15 дана. Он је изразио наду да би крајем октобра могли да крену радови на градњи новог блока болнице у Зворнику.

Влада је усвојила и извјештаје и планове рада за 2019. годину здравствених и социјалних установа.

Институт за јавно здравство планира да унаприједи пословање кроз обучен кадар, нове акредитације, савремену опрему и нове анализе.

- Циљ нам је и да у наредном периоду проширимо сет вакцина за грађане Српске, како би се повећала заштита јавног здравља - навео је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравље Републике Српске.

Један од најуспјешнијих специјализованих центара за дјецу и омладину с потешкоћама у развоју из Дервенте, од прошле године увео је теренски рад с дјецом, која не бораве у центру. Планирано је и увођење пројекта социјалне рехабилитације.

- Циљ је да након завршетка школовања ту групу лица покријемо додатним стручним радом који ће омогућити да се лакше запосле и прођу кроз свакодневан живот - истиче Владан Поповић, директор Центра за дјецу и омладину с потешкоћама у развоју "Будућност" Дервента.

Влада планира да оспособи и токсиколошку амбуланту у Заводу за судску медицину, уведе "Хајла типизацију" у Завод за трансфузију - методу која је предуслов за развој трансплатације у Српској.

Планирана је реконструкција и опремање Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду, Психијатријских клиника у Бањалуци, Сокоцу и Јакешу.

Донаторским и средствима Владе, изводиће се радови у болницама у Приједору и Градишци, и Специјалној болници у Мљечаници.

- УНДП ће, сходно грант средствима банке Савјета Европе, да припреми сву техничку документацију везану за ове пројекте, паралелно с тим Влада Српске треба да прође процес ретификације овог споразума с банком Савјета Европе - додао је Шеранић.

Најављују радно љето - за септембарску сједницу Парламента Српске, у припреми је осам законских аката. Међу њима је и нацрт закона и стратегија о менталном здрављу, али и завршавање меморандума Владе и послодаваца о 100 одстотном поврату средстава од породиљског боловања.