latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:55 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Промовисана поштанска марка са мотивом "Бањалучке ласте"

У Бањалуци је данас представљена нова поштанска марка са мотивом чувеног скока са Градског моста - "Бањалучка ласта" која је издата у тиражу од 10.000 примјерака.
Поштанска марка са мотивом "Бањалучке ласте" (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Поштанска марка са мотивом "Бањалучке ласте" (Фото: banjaluka.rs.ba)

Уочи манифестације "Љето на Врбасу", која ће почети у недјељу, 21. јула, скоковима са Градском моста, из "Пошта" кажу да је мотив на новој поштанској марки - "Бањалучка ласта" препознатљива већ 66. годину и симбол ове манифестације.

- Поште Српске су препознале ову манифестацију као један вид изузетне промоције града Бањалука и, на иницијативу Туристичке организације, одлучили смо да издамо поштанску марку и тиме обиљежимо манифестацију - рекао је новинарима извршни директор за ИКТ развој, продају и маркетинг у Поштама Српске Зоран Протић.

Он је навео да су поштанске марке "мали амбасадори" и да Поште редовно објављују издања која се тичу културних, историјских и туристичких манифестација и обиљежавању историјских датума и личности и на тај начин промовишу Републику Српску.

Протић је рекао да је аутор поштанске маркице дизајнер "Пошта Српске" Божидар Дошеновић, да је издата у тиражу од 10.000 примјерака номиналне вриједности 0.90 КМ, те да је припремљено и 300 пригодних коверата.

Директор Туристичке организације града Бањалука Ирена Радојевић истакла да је издавање поштанске маркице са овим мотивом уприличено данас јер манифестација "Љето на Врбасу" почиње 21. јула скоковима са Градском моста.

Радојевићева је рекла да први скокови са Градског моста датирају још из тридесетих година прошлог вијека, те да се и ове године очекује велики број такмичара.

Она је рекла да ће, у оквиру те манифестације која ће трајати до 4. августа, наступити рониоци и спасиоци Ронилачког клуба "Бук", те да ће се, осим спортских активности, као што су фудбал на пијеску и баскет за дјечаке и дјевојчице и одбојке на пијеску, љубитељи игара на Врбасу моћи окушати и у роњењу које организује Ронилачки клуб "Делфин".

Радојевићева је додала да ће манифестација "Љето на Врбасу", која се ове године одржава 66. пут, бити обогаћена спортским и културно-забавним активностима атрактивних садржаја.

Она је навела да је један од најатрактивнијих садржаја зип-лајн спуст на ужету изнад ријеке Врбас код Градског моста, који ће бити доступан грађанима и туристима током трајања манифестације.

- Биоскоп на отвореном уз филм "Такси блуз" биће уприличен на платоу тврђаве Кастел, а биће организован и "плес под звијездама" на плажи испод дворане Обилићево - рекла је Радојевићева.

Према њеним ријечима, у завршном дијелу манифестације предвиђене су трке дајака у три категорије, избор најљепшег дајака и "Котлићијада" на плажи Абација.

Она је истакла да је манифестација на Врбасу први пут организована 1953. године под називом "Карневал на Врбасу", те да је крајем седамдесетих година промијенила назив у "Сусрети на Врбасу", а да је 1995. године добила данашњи назив "Љето на Врбасу".