latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:14 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Медвједица Маша атракција на Озрену

Права атракција на Озрену тренутно је медвједица Маша. Усамљено мече нови дом нашло је код људи, али је за кратко вријеме привукло многе знатижељнике.

Нашли су је у озренским шумама и склонили од предатора и паса.

Нови дом јој је параглајдинг база на Околиштима на врху Озрена. Три су јој мјесеца, али својом појавом и понашањем плијени пажњу.

- Маша је социјализована, навикла је на људе и радо прихвата игру, једноставно дружи се - прича Петар Тубић.

Привукло је то бројне посјетиоце који на Околишта долазе само да би видјели Машу. Запала је за око и туристичким радницима.

- Она је већ прешла границе Добоја и Српске, значи велика је атракција, а сама база прераста у један туристички центар - каже Адријана Ристић, директорка Туристичке организације у Добоју.

Нити се Маша одриче људи нити људи могу да је пусте у природу, па су ангажоване установе како би брига о медвједици била што адекватнија. План је да Маша буде први становник мини ЗОО врта.

- Тај мини ЗОО врт би омогућио држање појединих, наравно да се обезбиједе адекватна станишта за животиње, тако да би Маша, наша медвједица, нашла ту станиште. Оно би се радило по неким свјетским нормама које важе за зоолошке вртове - навео је Петар Тубић.

Медвједица Маша осим са дјецом, радо се дружи и са новим другарима(псима), а радо прави друштво и одраслима.

- Са медом сам се упознао данас и одушевио сам се, имам једног пријатеља који има узречицу "што више упознајем људе, више волим животиње" - рекао је Бранислав Ковачевић са Пала.

Маша припада породици мрког медвједа који настањује наше просторе. Нарасте до д метра, тежине око 100 килограма.

Због тога се мини зоолошки врт чини као добро рјешење.