latinica  ћирилица
20/07/2019 |  20:30 ⇒ 20:35 | Аутор: РТС

Весељи: Хашки позиви ударац за ОВК, избори неизбјежни

Предсједник Скупштине самопроглашеног Косова и лидер ПДК Кадри Весељи реаговао је након нових позива из Специјалног суда за бившег портпарола ОВК Јакупа Краснићија и бившег члана Врховног штаба Сокоља Башоту, оцијенивши да је то ударац за ОВК и њену борбу, преносе косовски медији.
Кадри Весељи (Фото: РТВ Ким) -
Кадри Весељи (Фото: РТВ Ким)

Кадри Весељи је, како преноси РТК навео да је "са жаљењем" примио вијест о позиву Специјалног суда за Јакупа Краснићија, након што је претходно позвани и бивши начелник штаба ОВК Бислим Зурапи, бивши командант Оперативне зоне Дукађини Рамуш Харадинај, као и некадашњи припадник ОВК Сокољ Башот.

- Ово је ударац за моје другове, ОВК и нашу борбу, али сигуран сам да ћемо и овај изазов заједно превазићи са храброшћу и ојачати од њега - написао је Весељи на својој Фејсбук страници.

Избори неизбјежни, ДПК спремна за изборе

Весељи је изјавио да су пријевремени парламентарни избори неизбјежни и да је ДПК спремна за изборе кад год буду заказани.

Он је на конференцији за новинаре по доласку из званичне посјете САД рекао да сада треба разговарати о времену одржавања избора.

Рекао је да је оставка премијера Рамуша Харадинаја била лична одлука и да о томе нису раније обавијештени.

- Одлука бившег премијера да поднесе оставку је лична одлука и као такву смо је примили, упркос чињеници да нисмо добили никакво претходно обавејштење или били консултовани. Ванредни избори су неизбјежни. Демократска партија Косова је спремна за изборе, кад год буду заказани. Оно о чему се сада може разговарати је само вријеме када треба да се одрже - казао је Весељи.

Он је рекао да ће о томе у складу с уставом и законима на снази имати и консултације са досадашњим коалиционим партнерима и са другим политичким странкама.