latinica  ћирилица
21/07/2019 |  10:01 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Приштина: 48 часова полицијског задржавања ухапшеном Србину

Горану Станишићу, расељеном Србину из села Словиње код Липљана, који је ухапшен због наводног ратног злочина, одређено је полицијско задржавање у трајање од 48 часова, рекао је његов адвокат Миро Делевић.
Полиција самопроглашеног Косово - Фото: ТАНЈУГ
Полиција самопроглашеног КосовоФото: ТАНЈУГ

- У наредних 48 часова биће одржана сједница Судског вијећа Посебног суда на којој ће бити размотрен захтев Специјалног тужиоца да Станишићу буде одређен једномјесечни притвор - навео је Делевић.

Изразио је бојазан да ће Станишићу бити одређен једномјесечни притвор, али ће више детаља моћи да изнесе након што добије писане или усмене одговоре на питање зашто је ухапшен.

Он је подсјетио да је Станишић, привремено настањен у Младеновцу, ухапшен на јуче на администартивном прелазу Јариње на путу Рашка-Лепосавић када је с болесном мајком кренуо да посјети сестру, која живи у селу Горња Гуштерица код Липљана.

Српски национални форум оцијенио је да је хапшење Станишића порука Србима да нису добродошли.

СНФ је указао на недопустив притисак на Србе који се огледа у перманентној пријетњи хапшењима на административним прелазима, под изговором да су 1999. године чинили ратне злочине.

Из СНФ-а подсјећају да је Зоран Ђокић из Пећи, ухапшен 2. фебруара 2019. године, мјесецима алармирао српску и свјетску јавност да његово хапшење није издвојен случај већ да се ради о изазивању страха за безбједност свих Срба са Космета, нарочито протјераних, јер се тако жели спријечити њихов повратак.

Из СНФ-а су упитали власти у Србији шта намјеравају да ураде поводом овог хапшења, а косовске власти да ли флоскулом о мултиетничком и мултикултуралном друштву само замазују очи међународној заједници или имају снаге да такво друштво граде.

- Потребна је озбиљна и хитна дипломатска акција, како у Савјету безбједности УН и у ЕУ, тако и код великих сила које су гарантовале слободно и мултиетничко друштво на Косову и Метохији - сматрају у СНФ.