X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/07/2019 |  15:07 | Извор: Б92

Холивуд номиновао Београд за најбољу локацију за снимање филмова

Холивудска асоцијација, која снима широм свијета, номиновала је Београд за једну од најбољих локација за снимање реклама, пишу Вечерње новости и додају да је додјела награда 21. септембра у Лос Анђелесу.
Београдска тврђава (фото: Pavle Kaplanec) -
Београдска тврђава (фото: Pavle Kaplanec)

Кампања Снимајте у Србији почела је прије 10 година, а страни филмски радници убрзо су уочили потенцијале, па су позната имена из свијета филма почела да снимају у Србији. Новости истичу да је само у посљедње двије године снимљено осам филмова, шест телевизијских серија, 18 реклама и пет пројеката који су обухватили само визуелне ефекте.

Џони Деп је снимао филм "Минамата", у којем је Београд замијенио Токио и Њујорк из шездесетих година, Лик Бесон и његова продукцијска кућа ЕвропаКорп враћају се често у Србију, а Београд је био и једна од локација, уз Русију, Велику Британију и Италију, за снимање Би-Би-Сијеве серије "Мек Мафија".

Чувени Бразилац и бивши ас ПСЖ, Барселоне и Милана Роналдињо снимио је рекламу за једну компанију, али и искористио прилику да се упозна са Београдом и Србијом.

У Београду су снимали и Пирс Броснан и Кевин Костнер, а сада Србија постаје све атрактивнија земљама Азије, будући да су снимљени један кинески филм, а снимала је и продукција из Јужне Кореје.

Оно што стране продукције привлачи Србији јесте широк варијетет локација које могу бити доступне у врло кратком периоду и на малој површини, затим чињеница да домаћи професионалци говоре енглески, да су веома прилагодљиви различитим стиловима рада и брзо се усклађују са креативним захтјевима продукције.

Осим Београда, као добре локације за снимање филмова, серија и реклама издвајају се Смедеревска тврђава, Петроварадин, али и Стара планина, Златибор, Тара, а за омиљену локацију сниматеља издваја се угао улица Цара Лазара и Грачаничке улице у Београду, гдје се са љепшим временом једва мимоилази тротоаром од опреме и рефлектора.