latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:23 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Марш одбране Војковићи – Илињача

Традиционалним "Маршом одбране" од Војковића до Илињаче и историјским часом у Источној Илиџи почело је обиљежавање 4.августа, Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца која је била кључна за очување комплетне Сарајевско-романијске регије.

У одбрани ових насеља, у којима је током рата погинуло 216 бораца и 43 цивила, висинска кота Илињача имала је кључно мјесто.

- Илињача или Гаврића брдо је стратешки кота за читав овај сарајевски дио. Значи за Источно Сарајево, за Војковиће, за Касиндо, Горње Младице, Добрињу, значи једно од најзначајнијих, баш стратешко мјесто за одбрану овог краја. То се и показало 4.августа кад су најбољи синови дали своје животе у одбрани Војковића - рекао је Слободан Маунага предсједник Борачке организације "Илиџански борац".

Предсједник Мјесне борачке оргаизације Војковићи, Грлица и Крупац Саша Шкобо навео је да је 216 погинулих бораца из ова три насеља и преко 700 рањених.

- Од тих 700 рањених доста је било бораца који су по пар пута рањавани. На 4.август је погинуло седам бораца и 14 тешко и лакше рањено - додао је Шкобо.