X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/07/2019 |  15:33 ⇒ 18:28 | Извор: Агенције

Харадинај: Таксе остају

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, који је прије три дана поднио оставку на ту функцију, рекао је за РСЕ да оптужнице против њега у Хагу нема и да је морао да поднесе оставку.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Харадинај је оставку поднио, како објашњава за Радио Слободна Европа, јер је за њега неприхватљиво да се пред истражиоцима Специјалног суда за ратне злочине у Хагу, који га је позвао као осумњиченог, појави као премијер.

Рекао је да своја политичка увјерења неће мијењати, као и да таксе од сто одсто на производе из Србије не би требало укидати све до признања, како је рекао, косовске независности.

Према његовим ријечима, важно је и да се сада на Косову и Метохији у што краћем временском року, за око два мјесеца, одрже избори.

- Не вјерујем да постоје разлози да се с тиме одуговлачи пуно. Важно је, не због вакума у владавини, већ је важно да се народу што прије пружи прилика да одлучи - каже Харадинај.

Рекао је и да тренутно приводи крају званична писма за предсједника /самопроглашеног/ Косова и предсједника Скупштине.

- По протоколу, то су званична писма која се могу послати данас, или сутра. Разматрамо уставну основу о оставци, јер се ради о оставци без изгласавања неповјерење влади. Разматрамо како то да објаснимо - истакао је Харадинај.

Он је у интервјуу рекао и да мандат враћа народу, јер га је од њега и добио и да, између осталог, због тога неће мијењати своје досадашње ставове.

- Заправо, ја сам држао један принципијелан став народа, а не власти у овом случају, и надам се да онако како смо били заједно за Трепчу и за војску, јер смо у та два случаја показали потпуно јединство, да ћемо бити заједно против подјеле Косова и да нећемо допустити "Додик републику" на Косову и да нећемо да дамо тржиште без признања - рекао је он.

На питање да ли има оптужнице протв њега у Специјализованом тужилаштву у Хагу, које би требало да се бави злочинима почињеним над Србима и другим неалбанцима, Харадинај каже да нема оптужнице против њега.

- Ми смо млада држава и ми стварамо, да кажем, нашу државну доктрину. Нисам хтио да се Косову препише један овакав тренутак. А потом, ради се и о мојој личној части, части албанског борца. Ја сам доказао невиност два пута и зато сам донио ту одлуку - изјавио је Харадинај.

Било му је постављено и питање да ли сада, под овим околностима, када је самопроглашено Косово са владом у оставци, очекује да се настави дијалог са Београдом на неки начин, а он је одговорио:

- Немамо став против дијалога. У каквој год етапи, у које год вријеме, Косово и овако обавља своје функције. Али, дијалог је безуслован, и не дијалог о подјели и "Додик републици" већ дијалог о реципрочном признању унутар постојећих граница и о међусобном поштовању. То се односи и на тржиште, уколико се оно врати Србији, укинуће се такса у случају признања.

Он је истакао да је свјестан импликације одлуке о увођењу таксе на робу из Србије.

- Од првог дана сам видио у којим димензијама ће се те импликације десити, али, немам друго рјешење осим тога да је то алтернатива замјена за признање, или да дамо дио територије или "Додик републику" на Косову. То је неприхватљиво за Косово - додао је он.