latinica  ћирилица
22/07/2019 |  15:39 | Аутор: СРНА

Просјечна нето плата у јуну 910 КМ

Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској у јуну је износила 910 КМ и номинално је већа за 0,8 одсто у односу на мај, док је у односу на јун прошле године номинално већа за 7,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највиша просјечна нето плата исплаћена у јуну била је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.404 КМ, док је најнижа просјечна нето плата у јуну исплаћена у подручју умјетност, забава и рекреација у износу од 625 КМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.

У јуну је, у односу на јуни прошле године, номинални раст плате након опорезивања забиљежен у свих 19 подручја, од чега највише у подручјима административне и помоћне услужне дјелатности 19,3 одсто, пословање некретнинама 18,5 одсто и остале услужне дјелатности 14,4 одсто.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена у јуну, у односу на претходни мјесец, у просјеку су ниже за 0,6 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 0,3 одсто.

Највећи раст цијена у јуну, у односу на исти мјесец претходне године, забиљежен је у области становање од 3,7 одсто усљед виших цијена у групама плин од 11,6 одсто и чврста горива од 8,1 одсто.

У области алкохолна пића и дуван забиљежен је раст од 3,2 одсто због виших цијена у групи дуван од 4,5 одсто и жестока алкохолна пића од 1,2 одсто.

У области рекреација и култура повећање на годишњем нивоу износи 1,4 одсто због виших цијена у групи услуге рекреације и спорта од 3,4 одсто и у групи новине, књиге и канцеларијски материјал од 2,6 одсто.

У области здравство повећање на годишњем нивоу износи 1,3 одсто због виших цијена у групи фармацеутски производи од два одсто.

У оквиру области храна и безалкохолна пића забиљежен је раст од 0,8 одсто усљед виших цијена у групама хљеб и житарице од 3,7 одсто и свјеже поврће од 2,6 одсто.

Више цијене у јуну у односу на исти мјесец лани забиљежене су и у области ресторани и хотели од 0,6 одсто и у области комуникације од 0,2 одсто.

У областима намјештај, покућство и образовање цијене су у просјеку остале непромијењене, наводи се у саопштењу Републичког завода за статистику.

Највећи пад цијена у јуну у односу на лани, забиљежен је у области одјећа и обућа од 13 одсто, највише због сезонских снижења конфекције и обуће током године, затим у области остала добра и услуге од 1 одсто, усљед нижих цијена у групама осигурање од 5,1 одсто и лични предмети од 4,4 одсто.

Ниже цијене, од 0,2 одсто, забиљежене су и у области превоз.

Десезонирана индустријска производња у јуну је, у односу на мај, већа за 1,8 одсто.

У истом периоду у подручју вађење руда и камена остварен је раст од 11,5 одсто и у подручју прерађивачка индустрија раст од 2,1 одсто, док је у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен пад од 1,7 одсто.

Календарски прилагођена индустријска производња у јуну је у поређењу са истим мјесецом 2018. године мања за 8,2 одсто.

Број запослених у индустрији у јуну је у односу на мај већи за 0,1 одсто, док је у односу на исти мјесец прошле године мањи за 0,5 одсто, а у односу на просјечан мјесечни број запослених у 2018. години остао је непромијењен.

Покривеност увоза извозом у периоду од јануара до јуна износила је 76,9 одсто.

У јуну је остварен извоз у вриједности од 310 милиона КМ и увоз у вриједности од 396 милиона КМ.

У оквиру укупно остварене робне размјене Републике Српске са иностранством у јуну, проценат покривености увоза извозом износио је 78,2 одсто.

У периоду од јануара до јуна остварен је извоз у вриједности од милијарду и 807 милиона КМ, што је за један одсто мање у односу на исти период претходне године.

Увоз је, у истом периоду, износио двије милијарде и 350 милиона КМ, што је за 6,9 одсто мање у односу на исти период лани.

Проценат покривености увоза извозом за период од јануара до јуна износио је 76,9 одсто.

У погледу географске дистрибуције робне размјене Републике Српске са иностранством, у периоду од јануара до јуна, највише се извозило у Италију, и то у вриједности од 291 милион КМ, односно 16,1 одсто и у Србију
228 милиона КМ, односно 12,6 одсто од укупно оствареног извоза.

У истом периоду, највише се увозило из Србије, и то у вриједности од 428 милиона КМ, односно 18,2 одсто и из Италије, у вриједности од 335 милиона КМ, односно 14,3 одсто од укупно оствареног увоза.