latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:49 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

У БиХ висок ризик од тероризма и политичког насиља

БиХ је, према анализи водеће агенције у свијету за процјену глобалног ризика АОН, земља са високим ризиком и најгора у региону када је ријеч о ризику од тероризма и политичког насиља.
Тероризам - Фото: илустрација
ТероризамФото: илустрација

У годишњем извјештају АОН-а наводи се да ризик од терористичких напада, саботажа, штрајкова, грађанских превирања, али и од побуна и грађанског рата остаје на високом нивоу и да је БиХ и по томе најгора у региону.

- Албанија и Сјеверна Македонија имају рејтинг средњег ризика, док Србија и Црна Гора имају низак ризик од тероризма - наведено је у извјештају.

Када је ријеч о општем ризику, АОН наводи да је он у БиХ остао непромијењен у односу на претходну годину, преноси Глас Српске.

- И када је ријеч о општем ризику за пословање, БиХ је најлошије рангирана у региону, пошто су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија означене као земље са средњим ризиком. Политички систем је нестабилан након што није дошло до формирања власти послије општих избора у 2018. години, као и због размирица између политичких и етничких фракција - додаје се у извјештају.

Професор Факултета безбједностих наука Универзитета у Бањалуци Драгомир Јовичић каже да нема разлога да се сумња у оцјену да је у БиХ погоршана безбједносна ситуација, али истиче да нема потребе ни на кога са стране пребацивати кривицу или одговорност због таквог стања.

- О каквој политичкој стабилности говоримо у земљи у којој хрватском члану Предсједништва БиХ смета Пељешки мост или у којој десет мјесеци послије избора није формирана легитимна власт. Утицај страног фактора на политичку нестабилност и нарушену безбједносну ситуацију у БиХ сигурно постоји, али на БиХ лежи највећа одговорност за такав извјештај АОН-а -навео је Јовичић.

Он је додао да је у односу на прошлу годину, мигрантска криза додатно нарушила безбједносну ситуацију и да је добро ако инвеститори пристају да уложе иједну КМ у БиХ.

Предсједник Форума за безбједност у Бањалуци Радислав Јовичић каже да је стабилна безбједносна ситуација темељ за све остало.

- Безбједност није све, али без безбједности нема ничега. Без стабилне безбједносне ситуације нема улагања, ни међуетничког разумијевања, нема ништа, јер нико не жели да улаже новац у небезбједно подручје - каже Јовичић.