latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:39 ⇒ 13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај до краја седмице у Приштини? (ФОТО)

Премијер самопроглашеног Косова у оставци Рамуш Харадинај требало би сутра да буде саслушан пред Специјализованим тужилаштвом са сједиштем у Хагу, а према досадашњој пракси тог тужилаштва - већ до краја седмице могао би да се врати у Приштину.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Да ли ће и до када бити у статусу осумњиченог за ратне злочине или пак слободан, зависиће од брзине одлучивања тог тужилаштва о томе да ли има мјеста подизању оптужнице против њега или не, а та одлука није орочена Законом о Специјализованим вијећима и Специјализовном тужилаштву.

Специјализовно тужилаштво, којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит, надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Ово тужилаштво није објавило ниједну информацију поводом испитивања до сада позваних лица, то није учинило ни у Харадинајевом случају, али је, према ријечима самог Харадинаја, он у Хаг позван као осумњичени.

- Нисмо никада потврдили присуство било кога у вези са истрагом и нећемо ни сада почети. Истрага није јавна - поновио је данас портпарол тог тужилаштва Крис Бенет.

Према Закону о Специјализованим вијећима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најприје бити упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану - да се брани ћутањем, а уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан, два, у зависности од тога шта има да каже.

Саслушању осумњиченог мора присуствовати адвокат, а очекује се да ће то бити Аријант Коци, који је Харадинаја заступао и у претходним поступцима, у којима није одговарао за злочине за које је био оптужен пред Хашким трибуналом, пошто је ослобођен због недостатка доказа.

Специјализовано тужилаштво које постоји већ пет година до сада није подигло ниједну оптужницу, а евентуална оптужница против Харадинаја могла би да буде подигнута након што се утврди да постоји основана сумња да је особа кривично одговорна за кривично дјело из надлежности Специјализованих вијећа.

Оптужница се подноси уз доказни материал, Специјализованим вијећима, која потом одлучују да ли ће је потврдити и наложити суђење.

Специјализована вијећа, која се популарно називају Суд за злочинце ОВК, имају надлежност за суђење кривичних дјела ратних злочина и злочина против човјечности извршених на Косову и Метохији између 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000.

Формирана су 2017. године, након извјештаја који је сачинио специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти 2011.

Харадинај је у петак, 19. јула по други пут поднио оставку на мјесто премијера самопроглашеног Косова, на које је изабран септембра 2017. године.

Оставку је из истих разлога подносио и 2005. године, када се предао Хашком трибуналу, гдје је био оптужен за ратне злочине, а седам година касније, 2012. правоснажно је ослобођен свих оптужби.

Прије двије године је био ухапшен по потјерници Србије у Франсуцкој, али је суд у Колмару, након вишемјесечног разматрања, одлучио да одбије захтјев Србије за његово изручење и да га пусти на слободу.

Србија Харадинаја и даље тражи потјерницом због сумње да је починио бројне ратне злочине на КиМ као један од команданта терористичке ОВК и тврди да га не тражи за иста кривична дјела за која је већ ослобођен пред Трибуналом у Хагу.

Предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун саопштио је да Специјализовано тужилаштво у Хагу сада посједује доказе против Харадинаја за злочине за које није процесуиран раније у Трбиналу.

Харадинај стигао на аеродром

Харадинај је стигао данас у подне на аеродром у Приштини, одакле је, према медијима на албанском, требало да полети за Хаг у 12.30, за када је најављен лет на редовној лини, преко Беча.

Према информацијама на аеродрому у Приштини, међутим, тај лет за Беч већ је помјерен за више од сат времена, јер касни у доласку, што значи да ће Харадинај, осим ако не буде ишао "специјалом", мада би у том случају ишао директно у Хаг, провести сат времена на аеродрому у Приштини.

На приштински аеродром Харадинаја су иначе довезли службеним колима са ротацијом, уз пратњу два полицијска возила.

Аутомобил са Харадинајем ушао је на рампу аеродрома поред ВИП улаза без заустављања поред великог броја новинара.

Службени аутомобил и два полицијска возила, након мање од десетоминутног задржавања, напустила су аеродром.