latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:39 ⇒ 24/07/2019 | 11:48 | Аутор: РТРС

Формиран експертски тим; Наложен хитан преглед радника Пословне зоне Инцел

У Бањалуци је одржан други састанак представника институција с циљем дефинисања мјера у вези са санацијом контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони Инцел.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се овај проблем мора системски рјешавати.

Она је рекла да је формиран експертски тим и да ће сва контаминирана подручја у Инцелу бити ријешена.

- У наредних седам дана експертском тиму биће доступна сва потребна инфраструктура - навела је она и додала да ће за мјесец дана бити познате смјернице за даље поступање.

Голићева је истакла да ће отпад бити превезен у земље ЕУ - Италију, Њемачку или Француску, јер у БиХ не постоји депонија или спалионица за ову врсту отпада.

Сви субјекти који се налазе у Пословној зони Инцел биће обавезни да сносе штету за учињено и мораће да плате санацију контаминираног дијела.

Подсјетила је да је УНДП одобрио Српској и ФБиХ по 300.000 долара за локације које су идентификоване као приоритетне.

Она је навела да је извршено узорковање на 21 локацији, а узета су 52 узорака из зоне Енергане, те да у подземним водама у Врбасу нема пиралена.

Министарка је нагласила да ће након овог случаја бити затражена истраживања и на другим подручјима Републике Српске гдје је постојала хемијска индустрија.

Састанак о санацији контаминираног земљишта у Инцелу (Фото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Градска управа, заједно са градским и републичким институцијама, припремила план дјеловања и да ће све што град утврди у истрази доставити МУП-у и Тужилаштву како би се утврдила кривична одговорност.

Радојичић је рекао да је на два или три мјеста, искључиво у кругу Инцела, пронађен пирален, те да нема података да је контаминирано подручје које граничи са Пословном зоном.

- Концентрација пиралена на мјестима гдје је исцурило уље је веома висока, али није дубоко у земљи - навео је он.

Радојичић је рекао да је читава Пословна зона под посебним надзором и да је узорковање проведено као превентивна мјера, уз читав сет других мјера.

Навео је да се друга мјера односи на дефинисање забране вршења ископа.

- Потребно је ојачати све органе који врше контролу. Град ће имати већи број инспектора - рекао је Радојичић и додао да се трећи сет мјера односи на отклањање посљедица, а четврти на здравствену заштиту.

Он је навео и да је наложен хитан преглед свих који су радили на овом подручју уназад 20 година.